INSIDER

Álljuk a sarat a vírus elleni harcban

Magyarország eredményesen védekezik a koronavírus-járvánnyal szemben, ezt mutatják a WHO legújabb adatai. A fertőzöttek és az elhunytak egymillió lakosra jutó számát illetően a svédek, a spanyolok, a franciák és a németek is rosszabbul állnak hozzánk képest. Sőt, a megbetegedettek gyógyulási esélyei is jobbak Magyarországon, mint Európa sok országában.
  • Szerző: Ripost

Európai szinten is a legjobban védekező országok között vagyunk, ezt mutatják a WHO friss adatai. Az egymillió főre jutó fertőzöttek számát tekintve az Európai Unióban nagyon jól áll Magyarország: egymillió lakosból csak 4737 fertőződött meg, ezzel megelőzve például Franciaországot, Dániát és Hollandiát, összesen 17 országot. A fertőzöttekhez képest a halottak arányát nézve a középmezőnyben foglalunk helyet, de a nyugati országok többségét tekintve jobban állunk, Olaszországhoz, Belgiumhoz és Svédországhoz képest például sokkal jobban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Grafika: Ripost, adatok: WHO

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn azonnali kérdésekre válaszolva közölte: az elhunytak száma az Európai Unión belül Magyarországon egymillió főre vetítve 117, Németországban ez magasabb, Hollandiában magasabb, Franciaországban magasabb, Svédországban magasabb és Belgiumban is magasabb. Az uniós átlag egymillió lakosra számítva 350 elhunyt, vagyis Magyarországon harmadannyian haltak bele a koronavírus-fertőzésbe, mint az uniós átlag.

Orbán Viktor megköszönte az egészségügyi dolgozók helytállását. Hozzátette: elég komoly országokat előzünk meg, csak azért, mert jó orvosaink és jó ápolóink vannak. A magyar egészségügyi rendszer felkészült a járvány második hullámára és az uniós átlag felett teljesít.

15 perces gyorstesztet használnak a mentőkben

Már minden mentőautót elláttak azzal az antigén alapú gyorsteszttel, ami 15 perc alatt viszonylag nagy megbízhatósággal kimutatja a Covid-fertőzést – közölte tegnap az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A gyorstesztről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt először hétfőn a Parlamentben, amikor közölte: hétfőig 904.306 PCR-tesztet végeztek el ingyenesen, és a járványügyi szakemberek javaslatára bevezetik az antigéntesztelést.

PCR teszt mintavétel. Fotó: MTI

A Nemzeti Népegészségügyi Központ elvégezte az antigén alapú gyorstesztek összehasonlító klinikai vizsgálatát a PCR-tesztekkel és a kiválasztott tesztek nagyon jó eredményt adnak, tehát pozitív eredmény esetén ez elfogadható diagnózisnak.

Gyorsteszt. Fotó: Rex

A gyorstesztet azoknál a betegeknél alkalmazza a mentőszolgálat, akik covid-gyanús tüneteket mutatnak és kórházi ellátásra szorulnak. Ezzel akár több nappal előbb is megkezdhetik célirányos gyógyításukat. Ha valakinél a gyorsteszt negatív eredményt ad, de a fertőzés gyanúja fennáll, akkor PCR-teszttel zárják ki vagy erősítik meg a gyanút.

 

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?