INSIDER

Allergiás vagy a parlagfűre? Akkor jobb, ha kerülöd a lecsót

Megdöbbentő dologra derült fény: az, aki parlagfûre, feketeürömre vagy fûfélékre allergiás, jobb, ha nem eszik sem lecsót, sem dinnyét. Ezek ugyanis jelentősen növelhetik a beteg kínjait a keresztallergia miatt. A szervezetünk ugyanis bizonyos növényeket összetéveszt a molekuláját tekintve hasonló allergénnel, és ugyanúgy reagál rá.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Ezekben a napokban extra magas a parlagfű pollenkoncentrációja, a szezon nemrég kezdődött el és szeptember elejéig kitart. Ilyenkor kétmillió magyar tüsszög, törölgeti az orrát és a szemét – hacsak nem szed gyógyszert. Ilyenkor van a dinnye- és lecsószezon is, ám kevesen tudják, mekkora pech ez! Ugyanis a dinnye, a paradicsom és a paprika felerősíti az allergiás tüneteket. Sok allergiás éberen figyeli, mikor jelentik az allergén pollenkoncentrációjának emelkedését – aztán kiderül, hogy nincs is emelkedés, mégis rosszabbul vannak. Ugyan mitől?

Többen megfigyelhették, hogy allergiás panaszaik olyankor is erősödnek, amikor nincs semmilyen jele annak, hogy az allergén koncentrációja emelkedne a környezetükben. Ennek hátterében a keresztallergia jelensége áll

– magyarázta a %%-nak a Vas megyei tiszti főorvos.

Dr. Stánitz Éva szerint ilyenkor érdemes kerülni azoknak a zöldségeknek és gyümölcsöknek a fogyasztását, amik erősítik a tüneteket.

"A leggyakoribb, és talán legismertebb rossz párosítás a parlagfű- allergia és a görögdinnye, kevésbé ismert, de gyakori, hogy a parlagfű nem fér meg a paradicsommal és a paprikával. Ezen még a főzés sem segít, szóval aki allergiás, annak nem ajánlott a lecsó sem. Ennek oka, hogy ezen növényekben lévő anyagok kémiai szerkezete hasonló. Olyan kicsi a különbség, hogy sokak szervezete nem tud különbséget tenni, pláne, ha az egyikre már érzékeny"

A parlagfű allergiásoknál ezek fogyasztása szájüregi viszketést okozhat, vizenyőssé válhat az ajak, a nyelv, a garat, néha hasi görcsök is felléphetnek.

Az immunterápia hatékony megoldás. Fontos, hogy az allergiás tüneteket már most, a parlagfű virágzásának időszakában megfigyeljük. Õsszel, a tünetek elmúltával szakorvossal egyeztetve kezdjük meg az immunterápiás kezelést

– javasolta a szakember.

Fontos a mértékletesség, tehát, aki tudja magáról, hogy allergiás a parlagfűre, az ne egyen a szezonban sok dinnyét, és kerülje a paprikát, a paradicsomot, a lecsót. Bár kis mennyiség is képes kiváltani a keresztallergiát, jellemzően azért annál jelentkeznek komolyabb tünetek, aki gyakran és sokat fogyasztja az adott ételeket.

További részletek a keresztallergiáról, annak kezeléséről a %% pénteki számában olvasható!

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?