INSIDER

Áder János felesége is megtekintette a felújított komáromi Csillagerődöt

Az erőd és a gyűjtemény rehabilitálása közép-európai viszonylatban is példa nélküli. Az is kiderült, hogy hány méter magas a legnagyobb kiállított tárgy.
  • Szerző: Ripost

Mint a beszámolt róla, a Szépművészeti Múzeum kiállításával megnyílt a teljeskörűen felújított és kibővített komáromi Csillagerőd.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Liget Projekt

Az új létesítmény oktatási, ismeretterjesztési feladatokat lát el, interaktív múzeumi körülmények között, így a Csillagerőd igazi családbarát kulturális intézményként várja a látogatókat.

Áder János, köztársasági elnök nyitotta meg a felújított Csillagerődöt Fotó: Markovics Gábor

Az új intézményt Áder János, Magyarország köztársasági elnöke nyitotta meg.

Fotó: Markovics Gábor

Feleségével, Hercegh Anitával megtekintették a kiállítást is. Fantasztikus alkotások láthatók itt, érdemes ellátogatni a helyszínre.

Fotó: Markovics Gábor

A tárlat az antikvitás korától a reneszánszig megidézi az európai szobrászat legkiemelkedőbb alkotásait.

Az intézmény megnyitását követően a látogatók megcsodálhatják majd többek között Andrea del Verrocchio Bartolomeo Colleonit és Donatello Gattamelatát ábrázoló, több méter magas lovas szobrainak minden részletében méretarányos másolatát, amely csakúgy mint a milói Vénusz, a Laokoón szoborcsoport vagy Michelangelo több szobrának hasonmását.

Ez a legnagyobb kiállított tárgy

A Szépművészeti Múzeum volt az egyetlen gyűjtemény, mely a Colleoni lovas szobor talapzatának másolatát is megrendelte. A talapzat másolatának elkészítésére Giuseppe Longo velencei szobrászt kérték fel. A teljes másolatot a múzeum Reneszánsz Csarnokában állították fel. A háború során jelentős sérüléseket szenvedő szobrot és a talapzatelemeket 2015-től restaurálták. A jelenlegi talapzat számos eleme korabeli tervrajzok után készített rekonstrukció, a restaurált eredetik hiányait egészíti ki. A helyreállítás komoly kihívás elé állította a restaurátorokat, az építészeket és a mérnököket. A ló és lovasa csaknem kéttonnás súlyát a talapzat tartja. Ugyanakkor a posztamens szerkezeti és díszítőelemeinek a súlyával együtt a teljes építmény több mint hét tonna, ez nehezedik a padlóra. Különleges teherelosztó belső acélváz szerkezet megtervezésére és kivitelezésére volt szükség ahhoz, hogy a padló az óriási terhelést elbírja. Az eredeti Velencében látható.

A talapzat magassága 7,5, a szobor teljes magassága 11,5 méter.

Fotó: Markovics Gábor

Az itt bemutatott kollekció kétségtelenül az ország egyik legtöbb megpróbáltatást kiállt képzőművészeti gyűjteménye volt, amely a 20. század elején azzal a céllal készült, hogy a szobrászat átfogó történetét élethű másolatokon keresztül mutassa be a látogatóknak. Az anyag nagy része több mint hét évtizede raktárba került, illetve szétszóródott az országban, s számos mű súlyosan sérült. Ez a tarthatatlan helyzet oldódott meg a mostani fejlesztéssel, a gyűjtemény legjelentősebb része – a szükséges restaurátori munkák elvégzését követően – került a kibővített komáromi Csillagerődbe.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?