INSIDER

A veszélyhelyzet 68. napja

A legfrissebb adatok, hírek a magyarországi koronavírus-járványról. Cikkünket folyamatosan frissítjük, amint bármi változás történik.
  • Szerző: Ripost

Újabb 26 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3535 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 11 idős krónikus beteg. Ezzel 462 főre emelkedett az elhunytak száma, 1400-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1673 fő, harmaduk (568 fő) kórházi ellátásra szorul, közülük 46-an vannak lélegeztetőgépen.

 

A védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed. Az a célunk, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsuk az életet. Ezért hétfőtől vidéken és Pest megyében újabb enyhítések lépnek életbe, mint ahogy Budapesten is, de a főváros mindig két héttel követi a vidéki fejleményeket. Vidéken már be is lehet ülni a kávézókba, éttermekbe, megnyithatnak a szállodák, de már Budapesten is kinyithatnak az üzletek, és megnyithatnak a vendéglátóhelyek kerthelyiségei.

Fontos változások kezdődnek hétfőn a betegellátásban.

Május 18-tól elindulnak az alkalmi szűrővizsgálatoka fekvőbeteg-ellátásban a tervezhető műtétek is elvégezhetőek lesznek. A kúraszerű ellátásokat is visszavezetik hétfőtől.

További cél a krónikus ellátások fokozatos visszavezetése.

Továbbra is telefonon kell bejelentkezni az orvoshoz, háziorvoshoz, és ezt követően kerülnek besorolásra a betegek.

És ezeket olvastad már?