INSIDER

Elképesztő hivatás: ezt teszik a védőnők a járvány idején

A védőnők a koronavírus-járvány harmadik hullámának idején is töretlenül végzik a munkájukat: az újszülötteket továbbra is személyesen látogatják meg, de telefonon és online is folyamatosan rendelkezésre állnak. Munkájukat a kormány is elismeri: 2019-ben ők is megkapták a szakdolgozói bértábla szerinti bérüket, ami sokuknál komoly fizetésemelést jelentett. Ez a jövőben is folytatódik.
  • Szerző: Ripost

Tavaly voltak 105 évesek

Várfalvi Marianna, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének elnöke a -nak elmondta: ez a rendszer azért tud fennmaradni, mert megpróbál a napi igényekhez alkalmazkodni, mindig napra késznek kell lenni, mind a módszerekben, mind az ismeretekben és a kommunikációban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Tavaly volt a Védőnői Szolgálat 105 éves. Jelenleg körülbelül 5200-an dolgoznak hazánkban védőnőként” – tette hozzá az elnök.

Szommer Mária védõnõ (j) vizsgálja az egyéves Ábrist a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központban
Fotó: MTI

A járványhelyzetben is helytállnak

„Az alapvető munkát illetően a járványhelyzetben Dr. Müller Cecília tisztifőorvostól kapjuk az utasításokat, amiket mindig maradéktalanul be is tartunk. A védőnők egyébként továbbra is ellátják a munkájukat, és akivel például nehezebb interneten vagy telefonon a kapcsolattartás, oda továbbra is kijárnak – természetesen szigorúan védőfelszerelésben” – emelte ki Várfalvi Marianna, majd azt is hangsúlyozta: az újszülötteket most is személyesen látogatják meg, a tanácsadókba pedig időpontra hívják be a várandós anyákat és a szülőket, de egy gyermekkel csak egy szülő mehet.

„Sokan megszokták már a telefonon, interneten való kapcsolattartást, így ez a jövőben is megmarad. De például a szűrővizsgálatokat így nem lehet elvégezni, ahhoz elengedhetetlen a személyes jelenlét. A tanácsadókban az időpontos fogadással nincs tumultus, és természetesen emellett fokozottan odafigyelünk a higiéniára is, folyamatos a fertőtlenítés” – tette hozzá az elnök.

Pintér Zsóka védõnõ (b) egy gyermeket vizsgál a SZSZK (Szociális Szolgáltatási Központ) pomázi védõnõi közösség tanácsadó helyiségében
Fotó: MTI

Örülnek a bérrendezésnek

A védőnők bérét még 2019-ben kezdték el emelni, egyrészt a szakdolgozói bértáblában az alapot, másrészt pedig bérkiegészítést is elrendeltek a számukra.

Orbán Viktor miniszterelnök köszöntötte az egészségügyi dolgozókat az Ápolók Napján.

„Ez a kiegészítés 30 ezer forinttól akár 100 ezer forintig is terjedhet, és főként a körzeti, területi védőnőket érinti. Az összeg attól függ, hogy mennyi gondozott tartozik hozzájuk, közülük mennyien vannak hátrányos helyzetben és a földrajzi körülményeket is figyelembe szoktuk venni” – árulta el Várfalvi Marianna, aki azt is hozzátette: a béremelés a védőnők esetében is sávosan történik, azaz a jövőben újabb összegekkel emelik majd a fizetésüket.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?