Létrehozva: 2020.12.20.

A tisztifőorvos biztonságra int az ünnepi bevásárlások alkalmával

A higiénés szabályok folyamatos betartására és az év végi ünnepek előtti biztonságos bevásárlás fontosságára hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos vasárnap az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

Müller Cecília hangsúlyozta, tudja, hogy az emberek elfáradtak a korlátozó intézkedések betartásában, de a karácsonyi időszakra jellemző, növekvő találkozásszám miatt mindenkinek még felelősségteljesebben kell viselkednie, ebből a szempontból pedig sajnálatosnak tartja, hogy a nagy bevásárlóközpontok zsúfolásig tele vannak.

MTI/Balogh Zoltán

A tisztifőorvos azt kérte a családoktól, hogy – amennyiben lehetséges – ne együtt menjenek vásárolni, csupán egy-egy családtag. A boltokban vásárlók próbáljanak meg minél kevesebb felületet megérinteni, a céltalan nézelődést pedig mellőzzék – mondta Müller Cecília, aki a bevásárlást követően azonnali kézmosást, a mosható maszkok 60 Celsius fok feletti mosását és a nagyobb csomagok látható szennyeződésektől történő megtisztítását javasolta.

Fotó: Máté Krisztián

Hangsúlyozta, az elmúlt 24 órában is növekedett az igazolt fertőzöttek száma, 2967 újabb esetet azonosítottak, a kórházakban 7022 beteget ápolnak, akik közül 520-an vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília szerint a környező országokban látható extenzív emelkedés ellenére a járvány „platózik” Magyarországon, és remélhetőleg a jövőben csökken az új fertőzöttek száma.

Fotó: 123RF

Ennek érdekében azonban továbbra is be kell tartani a higiénés szabályokat – húzta alá, megjegyezve, ez azért is fontos, mert nem tudni, kire milyen hatással „zuhan” a fertőzés: egyesek enyhe tünetekkel vagy akár tünetmentesen esnek át a betegségen, míg másoknál súlyos szövődmények alakulhatnak ki.

A tisztifőorvos megjegyezte, a szombaton elhunytak között is vannak fiatalok, ami újra azt bizonyítja, hogy a betegség lefolyását nagyban befolyásolják a krónikus betegségek és az immunállapot.

Kiemelte, mindenkinek figyelemmel kell kísérnie az egészségi állapotát az ünnepek alatt is, a karácsonyra vonatkozó speciális rendelkezésekről pedig Orbán Viktor miniszterelnök ad majd tájékoztatást hétfőn.

Müller Cecília megerősítette, reményeik szerint az ünnepek alatt megkezdődhet a Dél-pesti Centrumkórház egészségügyi dolgozóinak beoltása az első vakcinákkal, amelyekből személyenként kettőt kell beadni három hét különbséggel. Hangsúlyozta, bárki szabadon dönthet az oltás beadatásáról, de mindenkit arra kér, éljen a lehetőséggel.

A tisztifőorvos fontos előrelépésnek nevezte, hogy Magyarország már két, a koronavírus-fertőzés kezelésében használt hatóanyagú gyógyszert is képes előállítani, így nincs kiszolgáltatva a világpiacnak.

2967 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 302 989 főre nőtt itthon az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 185, többségében idős, krónikus beteg, így a vírussal összefüggésben meghaltak száma 8099 főre emelkedett – írja a kormány hivatalos tájékoztató oldala.

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 97 443 fő, az aktív fertőzöttek száma 197 447. Az aktív fertőzöttek 18%-a, a halottak 20%-a, a gyógyultak 22%-a budapesti. 7 022 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 520-an vannak lélegeztetőgépen. Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, továbbra is a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme a cél. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések, amelyeket a kormány további egy hónapig meghosszabbított, tehát január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés. Az egészségügyi védekezés fenntartása érdekében a kormány egy félévvel meghosszabbította a járványügyi készültséget is. A karácsonyi ünnepekre vonatkozó szabályokról december 21-én lesz döntés, az esti kijárási tilalom szilveszterkor is életben lesz. Mát több mint 200 ezren regisztráltak a védőoltásra a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon. A kormány mindent lehetséges külföldi vakcina beszerzéséről tárgyal, eddig 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le. Ha meglesz a megfelelő és a hatóságok által engedélyezett vakcina, akkor a védőoltások beadása az Oltási terv szerv zajlik majd, elsőbbséget fognak élvezni az egészségügyi dolgozók, az ő oltásuk már december végén megkezdődhet. A nyugdíjasok számára a posta december folyamán kézbesíti azt a levelet, amelyben Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatja őket a regisztráció lehetőségéről. A nyugdíjasok a levélhez mellékelt adatlap kitöltésével és visszaküldésével is jelezhetik igényüket a koronavírus elleni oltásra. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz. A családok és a vállalkozások érdekében a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéséről rendelkezett – ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be szombaton. A családok és a vállalkozások hitel-visszafizetési moratóriumát fél évvel, július 1-jéig meghosszabbítja a kormány. Kiegészül a bértámogatási program. A kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adója január 1-jétől a felére csökken. A gyermeket nevelő és gyermeket váró családokat 6 millió forintig kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel segíti a kormány. Ebből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás, amely a felújítás végével vehető igénybe és automatikusan csökkenti a hitel összegét. Részletek ITT.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

life.hu

Katalin hercegnének le kell mondani azokról, amiket a legjobban szeret: gyökeres változtatásra van szükség

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Ide hallgass, te Magyar Péter!

metropol.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett az utasokkal teli 4-6-os villamos, nagy a baj

vg.hu

Korszakváltás a magyar légvédelemben – Jön a NASAMS, megy a KUB

origo.hu

Újabb hírek érkeztek Nagy Grófo sírjának feltöréséről

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Tíz orvossal bővült a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjasok köre

INSIDER

"Éjszakai sötétség volt délután háromkor" – SMA Tomika és szülei így vészelték át az apokaliptikus vihart Dubajban

INSIDER

Nem fogsz örülni: mutatjuk, milyen hatással lesz a szervezetedre a közelgő telihold

INSIDER

A Nobel-díjas Krausz Ferenc is kitöltötte a zöld-párbeszéd kérdőívet