INSIDER

A sál már nem használható, 10 napra csökkent a karantén – íme az új szabályok

Az esetszámok növekedése miatt ismét tájékoztatót tartott az Operatív Törzs Müller Cecíliával.
 • Szerző: Ripost

Az operatív törzs három hónapos szünet után ismét sajtótájékoztatót tartott. Lakatos Tibor emlékeztetett, hogy az operatív törzs már fél éve létezik és folyamatosan figyeli a koronavírus-járvány aktuális helyzetét.

A rendőrség feladatait ismertette, melyek a határellenőrzésekkel bővültek. Eddig 56 ezernél több esetben elektronikus eszközzel, 1 millió alkalommal pedig személyesen mentek ki a hatósági karantént ellenőrizni.

Müller Cecília emlékeztetett, hogy 3 hónappal ezelőtt is tudták, hogy nem szűnt meg a vírus. Elkezdett megnövekedni a fertőzöttek száma, és ötödik napja az ezret közelíti az új megbetegedettek száma. Ez a pandémia természete, számítottak a szakemberek a második hullámra – vélte.

„Most a járvány kezelése más, mint tavasszal volt. Azóta rengeteg ismeretet szereztünk, megismertük a vírus természetét, vizsgálják a vírust és a terjedését is. Egy másik stratégiát kell alkalmazni a kezelésre”.

Tavasszal még az idősek voltak inkább érintettek, jelenleg pedig a 20-29 éves korosztály a leginkább érintett. Náluk a betegség enyhén, néhány nap alatt lezajlik, van, akinek még tünete sincs. A vírust ugyanakkor tovább tudják adni másoknak, a betegség lefolyása szempontjából még mindig az idősek a legveszélyeztetettebbek.

A védekezés célja most az, hogy tudjuk élni a mindennapi életünket, de ezt biztonságosan tegyük. Ezért születnek az új szabályok, hogy ezeknek meg tudjunk felelni. Nem szeretné senki, hogy ismét megbénuljon az ország.

Hangsúlyozta, hogy a fiataloknak nagy a felelőssége, mert át tudják adni a szüleiknek, nagyszüleiknek a fertőzést, amely számukra akár végzetes is lehet.

Hétfőtől több szabály is megváltozik

 • Maszkviselés szabálya: kiterjedtebben alkalmazzák, már nem csupán a tömegközlekedési eszközökön és üzletekben kell viselni. A zárt helyeken a személyzetnek és a vendégeknek is viselni kell, például a plázákban, a mozikban, a színházakban.
 • Mostantól csak maszkot szabad viselni, a sál és kendő használata már nem megengedett.
 • Az orrot és a szájat is el kell takarni a maszkkal.
 • A maszk hiányát szankcionálni fogják.
 • Higiénés szempontok: kerülni kell a zsúfolt helyeket; a kézmosásra továbbra is figyelni kell.
 • Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe!
 • Hétfőtől a vendéglátó- és szórakozóhelyek nyitvatartását is korlátozzák. 23 órától ezek bezárnak.
 • Fontos az idősek védelme, ezért a látogatási tilalmat továbbra is fenntartják.
 • Októbertől csak testhőmérséklet mérés után mehetnek iskolába vagy óvodába a gyerekek. Azoknál a gyerekeknél, akiket még a szüleik kísérnek, a hőmérőzésig elkísérhetik a gyerekeket a szülők és megvárhatják az eredményt.
 • Hasznos az influenza elleni védőoltás is. Október második felétől már rendelkezésre állnak az oltások. Mostantól mindenkinek ingyenes lesz az oltás.

Kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos elmondta, kontaktkutatás során, vagy ha valakinek tünete van, továbbra is ingyenes lesz a teszt, attól függetlenül, hogy hatósági árat határoztak meg. Azoknak, akik külföldről térnek haza vagy csak szeretnék tudni, voltak-e betegek, fizetniük kell a tesztért.

10 napra csökkent a hatósági karantén ideje, mely az új tapasztalatok alapján alakult így. Az átlagos lappangási idő ugyanis 5-6 nap, tehát 10 nap alatt kiderül, ha valaki valóban megfertőződött.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?