INSIDER

A magyar találmány csodájára jár a világ

Szenzációs sikert aratott Európában Reiner György jurtája. A magyar hagyományokra alapozott, de modern és könnyen szállítható lakóhely elsősorban nagycsaládok, közösségek és a katonaság, katasztrófavédelem munkatársai számára lehet hasznos.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Az eredetileg favázra épített kerek nemezsátor már a honfoglaló magyaroknak is kedvelt lakóépülete volt, így Reiner Györgynek csak vissza kellett nyúlnia a gyökerekhez.

"Hagyományőrző körökben újra meg újra felmerült, hogy építsünk saját jurtákat. A ’90-es években lovasíjászként versenyeztem, és egy kassai edzőtáborban sok időt tölthettem egy 150 éves eredeti kazah jurtában, ami nagy hatással volt rám" – mondta el a %%-nak a kezdetekről Reiner György mérnök.

2003-ban több társával együtt végigjárta az egykori selyemutat. Két hónap alatt 16 ezer kilométer tettek meg, ezalatt pedig sok jurtát látott, amik teljesen elbűvölték.

"Régóta készültem arra, hogy megépítem az általam elképzelt változatot. Megvettem az alapanyagokat, de hosszú ideig csak a sarokban porosodtak. Azután történt valami. Nagybátyám egyik gazdag ismerőse szeretett volna jurtát venni, de Magyarországon nem talált megfelelőt. Csehországból vásárolt egy luxus változatot, de rájött, hogy azt nem fogja szívesen magával cipelni szabadidős programokra. Így felmerült az igény egy könnyebb, mobil változatra. Ekkor indult be a fantáziám" – számolt be az ötlet születéséről.

Szén-és üvegszál kompozitból, illetve alumíniumból készítette el a rendkívül könnyű, mintegy 30-35 kilós jurtát szakadásmentes, vízálló borítással.

A jurta tetején található tetőkarikában nyolc, erős fényű led található, amik teljesen bevilágítják az építmény teljes belső területét. Az alapváltozat 4 méter átmérőjű és közel 3 méter magas, nyolc ember számára biztosít kényelmes alvóhelyet. A feltaláló arról is gondoskodott, hogy a lakó fel tudja tölteni a mobiltelefonját. Akkumulátorról 24 órán keresztül van áram, de hálózatra is csatlakoztatható a jurta, sőt, napelemmel is működtethető.

"Akár a kocsi tetőcsomagtartóján is szállítható, mindenféle szakértelem nélkül 20-25 perc alatt összerakható. Óriási előnye, hogy a nagyméretű tetőnyílás és a 11 darab, egyenként fél méter széles alsó szellőzőnyílás olyan folyamatos levegőkeringést biztosít, hogy

10-15 fokkal hűvösebb van benne nyáron, mint a zárt sátrakban. Hidegebb idő esetén ezek a nyílások lezárhatók, megfelelő tűzhellyel pedig fűthető is a jurta

– ismerteti találmányát Reiner György, aki több pályázatra is jelentkezett, míg egy európai uniós projekt keretében körbeutazhatta Európát az általa megálmodott és elkészített jurtával, ami egyben könnyen felállítható bemutatótér.

Egy állami befektető már jelentkezett is nála, és abban bízik, hogy jövőre megkezdődhet a sorozatgyártás. A feltaláló egyelőre úgy számol, félmillió forintba kerül majd egy jurta.

"A honvédség és a katasztrófavédelem számára ez ideális megoldás, de sportegyesületek és fesztiválszervezők is érdeklődnek. Én azonban abban bízom, segítséget jelenthet az utazáshoz a nagycsaládok számára is. A modulok révén pedig a nagysága tetszés szerint bővíthető" – tette hozzá.

A fiatal magyar grafikus megkapta a Magyar Formatervezési Tanács különdíját.

címkék:
És ezeket olvastad már?