Létrehozva: 2021.01.20.

A magyar járványadatok a legbiztatóbbak a visegrádi régióban

Lassú mérséklődést mutatnak az új számok.

Miközben Lengyelországban és Magyarországon egy kisebb megtorpanást követően ismét a járvány második hullámának lassú mérséklődését mutatják a napi új esetszámok, Csehországban és Szlovákiában már a harmadik, karácsonyi hullám csillapodását láthatjuk. Ez utóbbi két országban az egymillió lakosra jutó új fertőzöttek száma az őszi csúcsokat meghaladó szintre futott fel januárban, de a visszaállított szigorításoknak köszönhetően hamar bekövetkezett a fordulat.

MTI/EPA/Ritzau/Bo Amstrup

Az új fertőzöttek száma alapján azonban továbbra sem lehet messzemenő következtetéseket levonni a járvány alakulásával kapcsolatban, az elmúlt négy hónapban ugyanis a régió egyik országában sem sikerült úgy alakítani a tesztelési protokollt, hogy a pozitív mintavételek aránya az ajánlott öt százalékos szint alatt maradjon. Magyarország mindenesetre mostanra már kezdi megközelíteni ezt a szintet, kiemelkedve a többi visegrádi ország közül.

Fotó: Shutterstock

A tesztelés hiányosságai a halálozási adatokat nem torzítják, a járvány lefutását tehát továbbra is ezek tükrében érdemes a leginkább követni. A végzetes esetek egymillió főre vetített hétnapos mozgóátlagai is arra utalnak, hogy az év végi cseh és szlovák szigorítások eredményesek voltak. Lengyelországban nem tört ki újabb hulláma a járványnak, de az őszi csúcs utáni mérséklődés az év végén megállt, azóta leginkább stagnálásról beszélhetünk. Magyarországon pedig ugyan idén lelassult a halálozás visszaszorulása, de karácsony óta folyamatosan tart.

Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Csehország és Szlovákia példái igazolják a magyar kormány azon álláspontját, miszerint a járvány visszaszorulása ellenére sem érdemes egyelőre lazítani az óvintézkedéseken. Ennek ellenére a cseh ipari és kereskedelmi miniszter nyilatkozata szerint Csehországban nem kizárt, hogy a közeljövőben enyhítenek a szabályokon. Szlovákiában viszont tovább szigorítanak, a tömeges tesztelés lezárulta után csak a negatív eredményt produkáló lakosok hagyhatják el az otthonaikat. Lengyelország is kitart a korlátozások mellett, az első három általános iskolai évfolyam oktatásának visszaállítását kivéve.

976 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 354 252 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 95 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 615 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 233 232 fő, az aktív fertőzöttek száma 109 405 főre csökkent. 4 218 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 294-en vannak lélegeztetőgépen. Az eddig Magyarországra érkezett vakcinákat mára gyakorlatilag felhasználták, eddig 130 318 fő kapott oltást, 2939 fő már a második oltását is megkapta. Az eddig beoltottak többsége egészségügyi dolgozó, emellett már tízezer idősotthonban lakó és dolgozó oltása is már megtörtént. Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg. A következő vakcinaszállítmány ma érkezik, a Pfizer az előzőnél kevesebb, közel 36 ezer ember oltására elég oltóanyagot szállít. A kormány lassúnak tartja az EU által koordinált vakcinaszállítmányok ütemét, ezért keleti (kínai, orosz) vakcinák beszerzését is megcélozta, hogy mielőbb megkezdődhessen a lakosság tömeges oltása és korlátozások feloldása.

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra és december 26-tól zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből jelenleg csak a Pfizer és a Moderna vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. Az első szállítmány a Pfizer-vakcinából érkezett Magyarországra 2020. december 26-án, így a kórházi oltópontokon elkezdődhetett az egészségügyi dolgozók oltása. A Moderna-vakcinából az első szállítmány január 12-én érkezett Magyarországra.

A Pfizer mai szállítmánya, az előzőnél kevesebb vakcinát tartalmaz, 35 685 fő oltását teszi lehetővé. Ezzel elsősorban az egészségügyi dolgozók oltása folytatódik. Kérjük, hogy azok az egészségügyi dolgozók, akik még nem tették meg, mielőbb jelentkezzenek az oltópontokon időpontért. Kórházi oltópontok elérhetősége: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/korhazi-oltopontok-elerhetosege-egeszsegugyi-dolgozok-szamara

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ez a felkelés volt a magyar történelem egyik legnagyobb lázadása

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Egy újabb álompárnak vége: a műsorvezető bejelentette, külön utakon folytatják párjával

hirtv.hu

Vadásznak a hadkötelesekre Kárpátalján + videó

metropol.hu

Szoboszlai a rossz példa, a pénz nem minden

mandiner.hu

Baljós árnyak: Finnország kihúzta a gyufát az oroszoknál

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. április 22-28.: a Skorpió telihold segít az elengedésben

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: „Panaszkodás helyett dolgozni kellene! Változást Budapesten!”

INSIDER

Budai Gyula: a NAV nyomoz a Lánchíd felújítása ügyében

INSIDER

Fontos: Itt vannak a kormány legújabb bejelentései - Videó

INSIDER

Ennél a három banknál lesz elérhető az új otthonfelújítási támogatás: mutatjuk, hogy mikortól!