INSIDER

A magyar fertőzöttek töredéke halt meg ténylegesen a koronavírus miatt

Az elhunytak 4-7 százalékának nem volt semmilyen ismert alapbetegsége.
  • Szerző: Ripost

Mivel nem lehet tudni, hogy kinél milyen lefolyású lesz a megbetegedés, mindenkinek be kell tartania a védelmi intézkedéseket – mondta az Operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Azt is elárulta mi a pontos feltétele annak, hogy egy elhunytat a koronavírus áldozatának minősítsenek.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

„A kiállított dokumentumban minden esetben fel kell tüntetni a halál közvetlen okát, az elhunyt alap- és társbetegeségeit. Magyarországon mindenkit a koronavírusban elhunytak közé sorolnak, akinél bármikor regisztrálták a fertőzést laboratóriumi vizsgálattal. Az elhunytak 4-7 százalékánál semmilyen alap- vagy kísérő betegség nem lelhető fel, az ő esetükben a halál okaként a koronavírust jelölik meg” – ismertette.

Ez azt jelenti, hogy a koronavírus-járvány kezdete óta összesen elhunyt 3190 betegnek csupán a töredékének esetében biztos, hogy maga a koronavírus, és nem valamilyen alapbetegség okozta a halált.

Vasárnapra újabb 4238 magyar állampolgárnál igazolták a koronavírus-fertőzést, 107 beteg elhunyt a kormányzati tájékoztató oldal közlése szerint. Soha még ilyen sok – 28 715 darab -tesztet nem végeztek el egy nap alatt, ezek 14,76 százaléka bizonyult pozitívnak.

Elhunyt 107 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3097 főre emelkedett, 31 599 -en pedig már meggyógyultak a kormányzati tájékoztató oldal friss adatai szerint.

Az aktív fertőzöttek száma 106 265 fő.

Az aktív fertőzöttek 24 százaléka, az elhunytak 26 százaléka, a gyógyultak 27 százaléka budapesti.

7013 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 569-en vannak lélegeztetőgépen.

Rekordszámú, 28 715 tesztre került sor egy nap alatt, amelyek 14,76 százaléka bizonyult pozitívnak, ami még mindig több mint háromszorosa a WHO ajánlásának, ugyanakkor lényegesen kedvezőbb, mint az elmúlt napok 20 vagy akár 30 százalék fölötti pozitivitási aránya.

A 46. heti mérések szerint a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja Debrecenben emelkedő tendenciát mutat, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Székesfehérváron és Szolnokon pedig emelkedett – ismerteti a friss eredményeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján.

A koronavírus szennyvízben mért koncentrációja a 46. heti adatok alapján Debrecenben emelkedő tendenciát mutat, míg több városban, így Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Székesfehérváron és Szolnokon emelkedett.

A változás tendenciája többnyire stagnáló, a mérsékelt koncentrációt mutató településeken is – derül ki a friss adatokból.

A szennyvíz vizsgálata mindazokról információt szolgáltat, akik ürítik a kórokozó örökítőanyagát, a tünetekkel rendelkező fertőzöttek mellett, a tünetmentes és gyenge tünetes fertőzöttek számáról is – írja az NNK.

Az NNK vizsgálatai megerősítik, hogy a koronavírus jelenléte továbbra is elterjedt az ország egész területén.

A szennyvízvizsgálatok eredményei és a megnőtt pozitív esetszámok azt mutatják, hogy nagyon fontos továbbra is a fegyelmezett magatartás és a járványügyi szabályok betartása – figyelmeztet az NNK.

Mit tegyünk?

  • Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát!
  • Tartsunk legalább 1,5 méteres távolságot!
  • Viseljük maszkot!
  • Gyakran és alaposan mossunk kezet!

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Mézeskalács alapreceptet keresel? Próbáld ki a kedvencünket!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?