INSIDER

A koronavírus új mutációja ellen is véd a vakcina, regisztráljunk minél többen

A covid-19 új, mutálódott, a korábbinál gyorsabban terjedő változata bukkant fel Angliában, jelentette be hétfőn este az angol egészségügyi miniszter. Mint a Ripost megtudta, magyar szakemberek is kutatják a mutáns vírust. Dr. Rusvai Miklós egyetemi tanár, víruskutató nyugalomra int: a vakcina ez ellen is védelmet ad.
  • Szerző: Ripost

Szigorúbb korlátozásokat vezettek be Angliában a fővárosra, Essex egyes részeire és Hertfordshire területére, mivel itt terjed leginkább a koronavírusnak egy új mutánsa – jelentette be Matt Hancock egészségügyi miniszter hétfőn este.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Matt Hancock

Hozzátette: bár az új mutáns a korábbinál gyorsabban terjed, nincs arra adat, hogy súlyosabb betegséget okozna vagy ellenállna az oltásnak. Mindenesetre a kormány tudósai vizsgálják.

Bár az utazást jelentősen korlátozzák az európai országok, a kereskedelmi és családi kapcsolatok miatt feltételezhető, hogy nálunk is felbukkan az új mutáns.

„Nálunk is megtörténik az izolált vírusoknak a genetikai elemzése, de nincs tudomásom róla, hogy ezt a dél-angliai mutánst bárkiben is kimutatták volna” – tájékoztatta a -ot dr. Rusvai Miklós egyetemi tanár, víruskutató.

„Az eddigi adatok szerint ez a mutáció ugyanolyan módon terjed és produkál tüneteket, mint a korábban ismert koronavírus, de a vakcina hatásos ellene. A vírus tulajdonságait a genetikai anyag vizsgálatával határozzák meg. Egy hasonlattal élve: ha megvizsgálom 15 ember genetikai anyagát, nem kell megnéznem, hogy kék vagy barna a szeme, tudni fogom. A genetikai anyag vizsgálatából következtetni tudunk a vírus tulajdonságaira.”

Ugyanígy állapították meg az új vírusmutáns fertőzőképességét, valamint azt, hogy az eddig forgalomban lévő vakcinák hatnak- e ellene.

„Minden eddigi eredmény arra utal, hogy a vakcina hatékony lesz a mutáns vírus ellen is, de egyelőre még nem is találkoztunk vele Magyarországon” – nyugtatott meg a professzor.

Az oltás jelent igazi védelmet

Fontos, hogy mindenki regisztráljon, aki kéri az ingyenes oltást koronavírus ellen, és hogy minél többen beoltassák magunkat, mert ez jelenti a valódi győzelmet a járvány felett. Az interneten bárki regisztrálhat. A nyugdíjasok levelet is kapnak és ingyenesen visszaküldhetik írásbeli jelentkezésüket. A feliratkozás nem jár kötelezettséggel, de jelzi, hányan szeretnének oltásban részesülni.

Kérdések és válaszok az új koronavírus-törzsről

Az angliai bejelentés nyomán a Mirror összeszedte a legfontosabb kérdéseket és válaszokat az új mutációval kapcsolatban.

* Hogyan mutálódnak a vírusok?

A mutáció természetes folyamat, ami minden vírusnál bekövetkezik.

* Mit nevezünk mutációnak?

Amikor a vírus szaporodik, néha kicsit változik, ezeket a változásokat nevezzük „mutációknak”. Az új mutációt az eredeti vírus „variánsának” is nevezik.

* Milyen gyorsan mutálódnak a vírusok?

Egyesek gyorsan, mások lassabban. A SARS-CoV-2 – a COVID-19 betegséget okozó vírus – lassabban változik, mint például a HIV vagy az influenza. Ez részben annak köszönhető, hogy a SARS-CoV-2 kijavítja a hibákat, amikor másolja magát.

* Mennyire kell aggódnunk a mutációk miatt?

A legtöbb változás alig vagy egyáltalán nem befolyásolja a vírus tulajdonságait. A meglévő vakcinák a kutatások szerint védenek a mutációktól is.

* Miért terjed gyorsabban az új mutáció?

Mert még nem találkozott vele a szervezetünk.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?