INSIDER

Hableány katasztrófa: A koronavírus miatt nem jöhettek Budapestre a gyászoló koreaiak

Hazájuk gyászszertartásával és dunai hajós megemlékezéssel tisztelegnek az áldozatok emléke előtt.
  • Szerző: Ripost

Pénteken minden a Hableány egy évvel ezelőtti katasztrófájáról szólna, ha nem lett volna a koronavírus-járvány: csütörtökön tartotta volna a bíróság az első tárgyalást, a túlélők és az áldozatok rokonai pedig Budapestre akartak jönni, de nem tehették. 28 ember lelte halálát egy éve a Dunában.

Egész eseménysorozatot terveztek a tavaly májusban történt hajóbaleset áldozataira emlékezve, ennek része lett volna egy koreai sámánista gyászszertartás színpadi feldolgozása. A Ssitgimgut a Hableány áldozatainak emlékére adta volna elő a Jindo Nemzeti Gugak Központ, így most az április 24-én Dél-Koreában, zárt kapuk mögött rögzített felvételt adják közre péntek este 9 óra 5 perctől.

A Hableányt üzemeltető Panoráma Deck pénteken 28 gyertyát gyújt az áldozatok emlékére és koszorút helyez el a Duna azon pontján, ahol a Hableány utoljára szelte a vizet, fedélzetén az utasaival és kétfős legénységével.

Végzetes 5 perc

Jurij C. 1975 óta hajózott, senki nem érti, hogyan követhetett el ekkora hibát. Valószínűleg az utasokkal volt elfoglalva, ezért legalább 5 percig nem figyelt a szállodahajó vezetésére. 21 óra környékén kezdett gyorsításba, hogy áthaladjon a második hídpillér alatt, pedig látnia kellett volna a sétahajót. A telefonjáról később rejtélyes módon adatok tűntek el. A baleset után pánikba esett és csak az utasai kiabálására állt meg, de a segítségnyújtást elmulasztotta. A vád 9 év börtönt kért rá, ha elfogadja a vádat és lemond a tárgyalás jogáról, de azt nem fogadta el.

Milliárdosra rúghat a kártérítés

A Hableány kapitányának a lánya 35 millió forintos kártérítési igénnyel élt, és hasonló összeget kér az elhunyt matróz családja a Hableány üzemeltetőjétől a munkahelyi baleset miatt. A Panoráma Deck ezen az összegen felül kéri a hajó árának megtérítését – mintegy százmillió forintot – és a baleset miatt elszenvedett veszteségét, az elmaradt forgalom után járó hasznot, összesen több mint egymilliárd forintot. Ezenfelül a koreai és a magyar áldozatok a Viking Sigynt üzemeltető svájci cégtől is kártérítést kérnek, az ügyvédek szerint családonként körülbelül egymillió svájci frankra, azaz több mint 300-300 millió forintra tarthatnak igényt. A kártérítési eljárások a koronavírus-járvány miatt szintén megszakadtak.

Juric C. hajóskapitány

Az elmúlt egy év története

2019. május 29. 21.05 perc: a Margit hídnál, a Pesthez közelebbi oldalon a Viking Sigyn szállodahajó nekiütközik a Hableány sétahajónak, ami 7 másodperc alatt elsüllyed 35 koreai utassal, a matrózzal és a kapitánnyal a fedélzetén. Hét embert más hajókról mentenek ki, a Viking Sigyn és az azt követő Viking Idun áthalad a baleset helyszíne fölött és továbbmegy.

2019. április 1.: Letartóztatják Jurij C.-t, a Viking Sigyn 65 éves kapitányát. Azonosítják a kimentett koreaiakat.

2019. április 3.: Megtalálják az első holttesteket a helyszíntől távol.

2019. június 11.: Kiemelik a Hableány roncsát.

2019. június 12.: Ötmilliós óvadék ellenében kiengedik a kapitányt.

2019. július 2.: A rendőrség kihallgatja a túlélőket.

2019. július 6.: Megtalálják a 27. áldozatot, az utolsó holttest azóta sem került elő.

2019. július 29.: A Kúria döntése nyomán ismét őrizetbe veszik a kapitányt.

2019. szeptember 3.: Egymillió forintos nyomravezetői díjat ajánl fel az utolsó dél-koreai áldozat, egy 41 éves nő családja.

2019. október 15.: felmerül a Viking Idun kapitányának a felelőssége is, segítségnyújtás elmulasztása miatt.

2019. október 26.: Ismét szabadlábra helyezik Jurij C.-t, kijelölt budapesti lakhelyét nem hagyhatja el.

2019. november 28.: vádat emelnek Jurij C. ellen halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt.

2019. december 16.: Ismét letartóztatják a kapitányt.

2020. január 20.: Ismét kiengedik és bűnügyi felügyelet alá helyezik a kapitányt.

2020. március 11. Előkészítő bírósági ülést tartanak a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A kapitány nem ismeri el a felelősségét és nem mond le a tárgyalás jogáról, vallomást nem tesz. Bejelenti: veseproblémái miatt orvosi kezelésre szorul. A következő tárgyalást április 30-ra és május 28-ára tűzik ki.

2020. március vége: a tárgyalás folytatását a koronavírus-járvány miatt szeptemberre halasztják.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?