INSIDER

A kormány ismét meghosszabbítja a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet

A kormányrendelet hamarosan olvasható a Magyar Közlönyben.
  • Szerző: Ripost

A kormány ismét meghosszabbítja a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) pénteken az MTI-vel. A közlemény szerint a magyar határon érzékelhető egyre növekvő migrációs nyomás és az afganisztáni események miatt várható újabb migrációs hullám miatt a kormány fél évvel ismét meghosszabbítja a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. Az erről szóló kormányrendelet hamarosan olvasható a Magyar Közlönyben – tették hozzá.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Mint beszámoltak róla, az utóbbi hetekben az Európa felé irányuló bevándorlás mind a tengeren, mind a szárazföldön újabb erőre kapott, a magyar határszakaszokon is jelentősen megnőtt az illegális határátlépési kísérletek száma. Idén már több mint 60 ezer migránst fogtak el a magyar határon, ez több mint triplája az egy évvel ezelőttinek.

Az utóbbi időszakban átlagosan napi 300 illegális migránst tartóztatnak fel a magyar rendőrök – írták arra is kitérve, hogy a balkáni útvonalon rekedt migránsok egyre erőszakosabban próbálnak bejutni az országba és rendszeresen rátámadnak a határt védő rendőrökre.

Fotó: police.hu

Ebben az évben már egy tucat alagutat tártak fel a határnál és az elfogott embercsempészek száma is háromszorosára emelkedett egy év alatt – ismertette a KTK.

A kommüniké szerint a világjárvány miatti gazdasági problémák és az afganisztáni események újabb migrációs hullámot indítanak el, amely az iszlám szélsőségesek számára is újabb lehetőség eljutni Európa belsejébe.

A KTK aggasztónak nevezte, hogy „a brüsszeli és baloldali bevándorláspárti erők a mostani eseményeket is arra akarják felhasználni, hogy véghez vigyék a Soros-tervet, Európából bevándorlókontinenst akarnak csinálni„. Ehhez – fűzték hozzá – ismét megpróbálják ráerőltetni a betelepítési kvótát az uniós tagállamokra és újra növelik a nyomást a magyar bevándorláspolitikára.

A most lezárult nemzeti konzultációban a kormány ezért is kérte ki ismételten a magyar emberek véleményét a migrációról – idézte fel az írásos összegzés.

Úgy fogalmaztak: „aggasztónak találjuk, hogy a magyar baloldal is bevándorláspárti és – ahogy arra Karácsony Gergely főpolgármester egy német lapnak adott interjújában utalt – a közelgő választási kampány miatt a migrációs tervüket szándékosan titkolják a magyar emberek előtt”.

Egyúttal rögzítették, hogy a magyar kormány továbbra is nyílt és egyértelmű bevándorláspolitikát folytat: „fenntartjuk a határkerítést, biztosítjuk a határvédelmet, és a brüsszeli vitákban is azt a határozott álláspontot képviseljük, hogy visszautasítjuk a migránsok betelepítését, és Európát és Magyarországot meg kell védeni a tömeges bevándorlástól„.

„A nemzeti kormány nem fogja engedni, hogy hazánkból is bevándorló országot csináljanak” - zárta közleményét a KTK.

A nyugat-balkáni útvonalon rekedt migránstömegek a tartalékaikat felélve alagutakon keresztül és csoportosan, erőszakos fellépéssel próbálnak Magyarországra jutni – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Bakondi György elmondta: 2019 óta már 98 alagutat fedeztek fel. Közülük 66-ot használtak is, míg további 32 kiásását nem sikerült befejezniük az illegális bevándorlóknak, mert felfedték azokat. Idén már 17 alagutat találtak a hatóságok, 7-et Bács-Kiskun, 10-et pedig Csongrád-Csanád megyében.
2021-ben már öt alkalommal próbáltak illegális migránsok csoportba verődve, erőszakosan fellépve bejutni az országba. Szilveszter éjjelén Kübekházánál 120-an, május közepén Ásotthalomnál 15-en, május végén 12-en Mórahalomnál, július végén 15-en Ásotthalomnál próbálkoztak, míg legutóbb szerdán támadt egy 20 fős csoport Bácsalmásnál a rendőrökre téglákkal, de nem sikerült bejutniuk az országba – ismertette Bakondi György.

Elkerülhetetlen az újabb migrációs hullám, már 400 ezer afgán hagyta el a lakhelyét.

Bakondi György hangsúlyozta: nincsenek hiteles adatok arról, hogy ténylegesen hányan érkeznek, csak azokról, akik találkoznak a hatóságokkal, de a migránsok számos olyan országon haladnak át vagy épp olyan országból indulnak, ahol magas fertőzöttség tapasztalható.

belbiztonsági főtanácsadó szerint a helyzet úgy lenne megnyugtató az európai belső biztonság szempontjából, ha az illegális bevándorlókat még az EU külső határánál, esetleg még messzebb meg lehetne állítani, és csak olyanok érkezhetnének Európába, akik valóban politikai menedékjogra jogosultak, illetve megfelelő egészségügyi szűrésen estek át.

Gyorsíthatják a koronavírus terjedését Európában az illegális bevándorlók – közölte az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója a köztelevízióban. Horváth József azt mondta, hogy a migránsok az elmúlt hónapokban zárt közösségben voltak, ezért könnyebben terjedt közöttük a fertőzés. A bevándorlók a balkáni útvonalon rövid időn belül több országba is behordhatják a vírust.

A koronavírus okozta világjárvány újabb migrációs hullámok kiindulásához vezet, ezért az Európai Uniónak fontos feladata kell, hogy legyen a külső határok védelmének megerősítése, valamint az, hogy megszüntessen minden olyan külső okot, amely az unióba irányuló migrációs nyomást növeli, vagy növelheti – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter közölte: a járványnak komoly egészségügyi, gazdasági és biztonsági következményei vannak, amelyek további veszélyeket rejtenek magukban az Európai Unióra és az európai országokra nézve. Előbb ezeket a gondokat kell kezelni, ezért „jó lenne, ha az Európai Unió a migráció ösztönzése helyet az európai emberek valódi problémáival lenne elfoglalva” – húzta alá.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?