INSIDER

A költségvetés továbbra is maradéktalanul biztosítja a járvány elleni védekezés kiadásait

Bár a gazdasági kilábalás már megkezdődött, a veszélyhelyzet utáni újraindítás a költségvetésből továbbra is komoly forrásokat igényel. A kormány szándéka az, hogy minden segítséget megadjon a magyar vállalkozásoknak, és annyi munkahelyet teremtsen, ahányat a járvány megszüntet.
  • Szerző: Ripost

A gazdaságvédelmi intézkedések és a védekezési kiadások következtében a központi alrendszer hiánya július végére megközelítette a 2165 milliárd forintot.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

2020 első hét hónapjában az államháztartás központi alrendszere 2165 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 1841,4 milliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 12,7 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 336,3 milliárd forintos hiányt értek el. 2020 júliusában nem érkezett uniós bevétel a költségvetésbe, így a 2020. évi első héthavi bevétel összesen 489,5 milliárd forintot tett ki. Ugyanakkor a 2020. évi, július végi uniós kiadások megközelítették az 1274,9 milliárd forintot. Elmondható, hogy a járvány elleni védekezéshez szükséges forrásokat és a gazdaság újraindításához szükséges forrásokat a kormány teljes mértékben a hazai költségvetésből fedezi - írja a koronavirus.gov.hu.

Emellett a hazai kiadások közül 2020. július végéig kiemelendők a kiemelt közúti projektekre (140 milliárd forint), valamint a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra (123,1 milliárd forint) fordított források. Ezeken kívül fontos kiadásként megjelennek a Turisztikai fejlesztési célelőirányzatból (81 milliárd forint), a közúthálózat fenntartására és működtetésére (68,4 milliárd forint) kiadott források, valamint a Falusi Útalapból (57 milliárd forint), a közúthálózat felújítására (37,4 milliárd forint), a Modern Városok Program céljaira (29,1 milliárd forint) kifizetett összegek. Jelentős forrásokat fordított még a költségvetés a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatására (27,0 milliárd forint) is. Sor került továbbá – a veszélyhelyzet során nyújtott kimagasló teljesítményük elismeréseként – az egészségügyi és egészségügyben dolgozók egyszeri rendkívüli juttatásának a kifizetésére is, melyre 101,3 milliárd forintot biztosított a költségvetés.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?