INSIDER

Kínai professzor: két hónap alatt kifejlesztjük az oltást egy merőben új mutációra

A kínai vakcina hatékonysága már a brit és a dél-afrikai Covid-19 mutációkkal szemben bebizonyosodott, és most az is kiderült, hogy akár két hónap alatt fejlesztenek újat, ha ezt egy mutáció szükségessé teszi.
  • Szerző: Ripost

A kínai vakcinát akár két hónap alatt továbbfejlesztik – derült ki abból az interjúból, amit Shao Yiming Kína vezető orvos-tudósa, a Kínai Betegségmegelőzési Központban dolgozó immunológus, a COVID-19 vakcinák kutatásának és fejlesztésének egyik fő tanácsadója és a WHO termékfejlesztési oltásokkal foglalkozó tanácsadó bizottságának tagja adott. Számos vakcina kutatás-fejlesztési és jóváhagyási eljárásában részt vett. A Global Times készített vele interjút, ebből idézünk.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kínai vakcinát akár két hónap alatt továbbfejlesztik

Yiming Shao Fotó: sciencemag.org

G.T.: Mikor láttak napvilágot a kínai vakcinák III. fázisú klinikai vizsgálatáról szóló dokumentumok? Hogyan működik ennek a szabályozása Kínában?

Shao Yiming: A kínai hatóságok már tavaly október végén megkapták a kínai inaktivált vakcinák utolsó klinikai fázisának adatait. A vizsgálatok mindig nagyon szigorúak. Az az alapelv, hogy „nincs kompromisszum a szabványokat illetően, nincs késedelem az eljárás során”. Ha kell, a kollégámmal éjjel-nappal dolgozunk. Az Egyesült Államokkal ellentétben a kínai oltóanyaggyártók nem tehetnek közzé adatokat hivatalos jóváhagyás nélkül. Ennek az a célja, hogy a kínai tudósok függetlenül, józan és objektív döntéseket hozhassanak. Ezzel szemben az oltóanyag-felülvizsgálati folyamat néhány nyugati országban, például az Egyesült Államokban politikai nyomásnak van kitéve, sőt, a globális piacon hagyományosan uralkodó gyógyszeripari óriások gyakorolnak nyomást.

G.T.: Egyre több mutáció jelenik meg szerte a világban. A kínai fejlesztésű COVID-19 vakcinák hatékonyak az ismert mutáns koronavírustörzsek ellen?

S.Y: Az előzetes laboratóriumi eredmények azt mutatják, hogy a kínai inaktivált COVID-19 vakcinák által termelt antitestek semlegesíthetik az Egyesült Királyságban és Dél-Afrikában talált variánsokat, bár a hatékonyság kissé gyengébb. A kínai tudósok jelenleg is együtt dolgoznak az oltóanyaggyártókkal a mutációk tanulmányozásán, és arra jutottak, hogy még a legrosszabb esetben is nagyjából két hónap alatt tovább lehet fejleszteni az inaktivált vakcinákat, létre lehet hozni egy újabb vakcinát, ami éppen az adott domináns mutáció ellen tökéletesen jól működik. Ki kell emelnem: más technológiai eljárások nem biztos, hogy ennyire gyorsak.

A kínai vakcinát akár két hónap alatt továbbfejlesztik

A kínai Sinopharm vakcina Fotó: mti

G.T.: Ki lehet kerülni valaha ebből az „ördögi körből”?

S.Y.: Ki lehet. Ha felgyorsítjuk az oltásokat, akkor minimálisra tudjuk csökkenteni a vírus terjedését, mert kialakul a nyájimmunitás. Azonban eddigi tapasztalataim szerint sajnos nem valószínű, hogy teljesen ki tudjuk irtani a koronavírust, mint ahogyan a SARS-t. Az tűnik most valószínűnek, hogy tartósan velünk marad, de csak szórványosan, minimális fertőző képességgel.

G.T.: A tengerentúlon néhányan még mindig bizalmatlanok a kínai oltásokkal szemben. Hogyan lehet ön szerint ezen változtatni?

S.Y.: Csak akkor lehetünk meggyőzőbbek, ha a kínai oltások hatékonysága bizonyít a világban. Ezért arra biztattam a kínai hatóságokat, hogy minél előbb hagyjanak jóvá több oltóanyag-előállító központot, majd a lehető leghamarabb exportálják a kínai oltásokat Afrikába és más országokba nemzetközi ügynökségeken keresztül, hogy valóban a helyi emberek javát szolgálják. Tudni kell, hogy a globális gyógyszeripart – beleértve az oltásokat is – régóta az amerikai óriások uralják. A COVID-19 vakcina jó lehetőség Kína számára, hogy megtörje ezt a monopóliumot.

A kínai vakcináról további érdekes tudnivalókat a 7 hetilap kedden megjelenő számában olvashatnak!

Az eredeti interjút ITT olvashatják!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?