Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2021.03.01.

Kínai professzor: két hónap alatt kifejlesztjük az oltást egy merőben új mutációra

A kínai vakcina hatékonysága már a brit és a dél-afrikai Covid-19 mutációkkal szemben bebizonyosodott, és most az is kiderült, hogy akár két hónap alatt fejlesztenek újat, ha ezt egy mutáció szükségessé teszi.

A kínai vakcinát akár két hónap alatt továbbfejlesztik – derült ki abból az interjúból, amit Shao Yiming Kína vezető orvos-tudósa, a Kínai Betegségmegelőzési Központban dolgozó immunológus, a COVID-19 vakcinák kutatásának és fejlesztésének egyik fő tanácsadója és a WHO termékfejlesztési oltásokkal foglalkozó tanácsadó bizottságának tagja adott. Számos vakcina kutatás-fejlesztési és jóváhagyási eljárásában részt vett. A Global Times készített vele interjút, ebből idézünk.

Yiming Shao Fotó: sciencemag.org

G.T.: Mikor láttak napvilágot a kínai vakcinák III. fázisú klinikai vizsgálatáról szóló dokumentumok? Hogyan működik ennek a szabályozása Kínában?

Shao Yiming: A kínai hatóságok már tavaly október végén megkapták a kínai inaktivált vakcinák utolsó klinikai fázisának adatait. A vizsgálatok mindig nagyon szigorúak. Az az alapelv, hogy „nincs kompromisszum a szabványokat illetően, nincs késedelem az eljárás során”. Ha kell, a kollégámmal éjjel-nappal dolgozunk. Az Egyesült Államokkal ellentétben a kínai oltóanyaggyártók nem tehetnek közzé adatokat hivatalos jóváhagyás nélkül. Ennek az a célja, hogy a kínai tudósok függetlenül, józan és objektív döntéseket hozhassanak. Ezzel szemben az oltóanyag-felülvizsgálati folyamat néhány nyugati országban, például az Egyesült Államokban politikai nyomásnak van kitéve, sőt, a globális piacon hagyományosan uralkodó gyógyszeripari óriások gyakorolnak nyomást.

G.T.: Egyre több mutáció jelenik meg szerte a világban. A kínai fejlesztésű COVID-19 vakcinák hatékonyak az ismert mutáns koronavírustörzsek ellen?

S.Y: Az előzetes laboratóriumi eredmények azt mutatják, hogy a kínai inaktivált COVID-19 vakcinák által termelt antitestek semlegesíthetik az Egyesült Királyságban és Dél-Afrikában talált variánsokat, bár a hatékonyság kissé gyengébb. A kínai tudósok jelenleg is együtt dolgoznak az oltóanyaggyártókkal a mutációk tanulmányozásán, és arra jutottak, hogy még a legrosszabb esetben is nagyjából két hónap alatt tovább lehet fejleszteni az inaktivált vakcinákat, létre lehet hozni egy újabb vakcinát, ami éppen az adott domináns mutáció ellen tökéletesen jól működik. Ki kell emelnem: más technológiai eljárások nem biztos, hogy ennyire gyorsak.

A kínai Sinopharm vakcina Fotó: mti

G.T.: Ki lehet kerülni valaha ebből az „ördögi körből”?

S.Y.: Ki lehet. Ha felgyorsítjuk az oltásokat, akkor minimálisra tudjuk csökkenteni a vírus terjedését, mert kialakul a nyájimmunitás. Azonban eddigi tapasztalataim szerint sajnos nem valószínű, hogy teljesen ki tudjuk irtani a koronavírust, mint ahogyan a SARS-t. Az tűnik most valószínűnek, hogy tartósan velünk marad, de csak szórványosan, minimális fertőző képességgel.

G.T.: A tengerentúlon néhányan még mindig bizalmatlanok a kínai oltásokkal szemben. Hogyan lehet ön szerint ezen változtatni?

S.Y.: Csak akkor lehetünk meggyőzőbbek, ha a kínai oltások hatékonysága bizonyít a világban. Ezért arra biztattam a kínai hatóságokat, hogy minél előbb hagyjanak jóvá több oltóanyag-előállító központot, majd a lehető leghamarabb exportálják a kínai oltásokat Afrikába és más országokba nemzetközi ügynökségeken keresztül, hogy valóban a helyi emberek javát szolgálják. Tudni kell, hogy a globális gyógyszeripart – beleértve az oltásokat is – régóta az amerikai óriások uralják. A COVID-19 vakcina jó lehetőség Kína számára, hogy megtörje ezt a monopóliumot.

A kínai vakcináról további érdekes tudnivalókat a Ripost7 hetilap kedden megjelenő számában olvashatnak!

Az eredeti interjút ITT olvashatják!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb hatalmas botrány Harry herceg körül, milliókat követelhet a pornós domina

origo.hu

Indulhatnak a NATO-csapatok az orosz határ közelébe

borsonline.hu

Kezdődik az asztrológiai újév: ezekre a csillagjegyekre lesz brutális hatással

vg.hu

Végleg bezár Ördög Nóráék balatonfüredi boltja

ripost.hu

Dráma az éjszakában, így jutott ki a kézilabda-válogatott az olimpiára.

hirtv.hu

Magyar Péter ígérete szerint ütőképes politikai erőt készül létrehozni + videó

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Megbolondul az időjárás, ez várható a következő napokban

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

Megsúgták az égiek, 3 csillagjegy végre készen áll egy kapcsolatra!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jonathan 94 tagú német-afrikai családja után évente 1,5 millió eurót markol fel a német államtól

INSIDER

Hatalmas nyomás alatt a lengyel kormány: az év legnagyobb tüntetésére készülnek a gazdák

INSIDER

Emmanuel Macron összevissza beszél, háborúba sodorná Európát

INSIDER

7 érdekes tény Szentkirályi Alexandráról, a Fidesz budapesti főpolgármester-jelöltjéről

INSIDER

"Mi lesz így a kislányával?" - 4 éves gyermeket hagyott maga után Szabina

INSIDER

"Gyomoridegem van, amikor arra kell mennünk" – Rettegnek a helyiek a 41-es főúttól

INSIDER

„Békéscsaba mentőállomás. Kórház?!” - 20 év telt el az ikonikus telefonbeszélgetés óta, így van most a néni

INSIDER

Brutális: 11 éves lányt erőszakolt meg egy 14 éves fiú