INSIDER

A kaposvári tölgy lett az év fája

Az online szavazás júliusban indult, a versenyt 4431 szavazattal a kaposvári Szabadságfa nyerte. 300 szavazattal előzte meg a dunakiliti tölgyet, a Széchényiek körtefája lett a harmadik. Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott jutalmul.
  • Szerző: Ripost

A győztes tölgyet 1929. április 18-án, 90 éve el ültették el az 1927-ben átadott iskolaépület udvarán. A csemete a kőszegi polgármester jóvoltából a trianoni határról, az Írott-kőről került Kaposvárra.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az ültetéskor a fa gyökereire Kassa, Kolozsvár és Nagyvárad földjét hintették. A fa több ezer berzsenyis diák életét kísérte végig, olyannyira, hogy az iskola legkitűnőbb tanulói az elismerő oklevelekre erősítve a tölgyfa egy-egy préselt levelét is megkapták emlékül. Megtudtuk: a magyar győztes 2020 elején az európai versenyen is indul, ahol az Európai Év Fája díjat nyerheti el. A nemzetközi versenyen már négyszer nyert magyar fa. Tavaly a pécsi Havi hegyi mandulafa nyerte el az Európai Év Fája díjat.

Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet.

Az Év Fája verseny 2002-ben Csehországból indult, Magyarországon 2010-ben rendezték meg először.

 

És ezeket olvastad már?