INSIDER

A hitelesek majdnem kétharmada él a moratóriummal

Sokaknak jelent segítséget a koronavírus-járvány miatt bevezetett hiteltörlesztési moratórium, az ügyfelek több, mint fele él ezzel a lehetőséggel.
  • Szerző: Ripost

Az érintett ügyfelek átlagosan több mint hatvan százaléka él a törlesztési moratórium lehetőségével, a fennmaradó hányaduk nyilatkozott arról, hogy változatlan formában folytatja a törlesztést – írja az MTI.

A kormány március közepén jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben a bankok automatikusan felfüggesztik a törlesztőrészletek beszedését, ezzel is segítve az embereken.

A Takarékbanknál 80 ezren fizetik továbbra is a hitelüket. Ennél a pénzintézetnél általánosságban az ügyfelek jelentős részének csak egy hitele van, de azok, akiknek több van és nyilatkoznak, jellemzően valamennyi hitelük törlesztését folytatják. Itt videóbankos nyilatkozattételi lehetőség is van.

Az OTP-nél 340 ezren tettek nyilatkozatot, hogy a lehetőség ellenére folytatni szeretnél törlesztést, ez kb az ügyfelek 40%-a. Azok az OTP-ügyfelek viszont, akik nem élnek a lakossági hiteltörlesztésekre vonatkozó fizetési haladékkal, de a nyilatkozatukat követően a későbbiekben háztartásuk bevételében kedvezőtlen változás történik, és úgy döntenek, mégis felfüggesztik hiteleik törlesztését, ők is visszaléphetnek a moratóriumba, és igénybe vehetik a fize­tési haladék lehetőségét, de erről szintén nyilatkozniuk kell.

Illusztráció/Fotó:pixabay

Az MKB Banknál mind lakossági, mind vállalati oldalon harminc százalék körül alakul a nyilatkozók száma, azaz akik nem kérik a moratóriumot, és továbbra is fizetni szeretnék hiteleiket. Jelentős számú új bejelentésre már nem számítanak. Fontos, hogy mindenkinek jár, és annak kell nyilatkoznia, aki fizetni szeretné – tették hozzá.

A Budapest Banknál viszont már jellemzőbb a kölcsönönkénti döntés, a pénzintézet több hitellel rendelkező ügyfelei közül van, aki nem minden termék esetében él a morató-rium lehetőségével. A jelzálog- és autóhitelek esetében is kiemelkedően sokan folytatják a törlesztést náluk, május 4-én a jelzáloghitelek esetében több mint hatvan, az autófinanszírozás esetében pedig közel 75 százalék a nyilatkozó ügyfelek aránya.

A CIB Banknál hitelterméktől függően a lakossági ügyfelek negyven-ötven százaléka él a morató­rium alól való kilépés lehetőségével. Arányaiban legtöbben a jelzáloghitelek és a hitelkártyák esetében kérték, hogy tovább fizethessék hitelüket. Úgy látjuk, lesznek ügyfelek, akik ezután jelzik majd kilépési szándékukat a moratórium hatálya alól, és olyanok is, akik visszalépnek a moratóriumba, ha romlanak a kilátásaik Elenyésző viszont azoknak a száma, akik hitelenként döntenének a továbbfizetésről. Azoknál, akik élnek a moratóriummal, a törlesztéseket a rendeletnek megfelelően automatikusan szüneteltetik, fontos viszont, hogyha valaki korábban állandó átvezetési/átutalási megbízást adott meg a törlesztőrészletek rendezésére, akkor azt vissza kell vonnia.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?