INSIDER

A Fidesz kilépett az Európai Néppártból

A Fidesz levélben értesítette az Európai Néppárt elnökségét, hogy kilép a pártból – derül ki abból az angol nyelvű levélből, amelyet Novák Katalin, a Fidesz alelnöke tett közzé a Twitteren és a Facebookon.
  • Szerző: Ripost

Kilép a Fidesz az Európai Néppártból – tájékoztatta a szervezet elnökségét Novák Katalin, a kormánypárt alelnöke levélben. A levél Novák Katalin Twitter-oldalára csütörtökön került fel.

Novák Katalin „It's time to say goodbye”, vagyis Itt az ideje a búcsúnak szöveggel kommentálta a levelet. A levél címzettje Antonio López-Istúriz White, az Európai Néppárt főtitkára. A szöveg szerint a Fidesz a továbbiakban nem szeretné fenntartani tagságát az Európai Néppártban.

Novák Katalin csütörtök este Facebook-oldalán részletesen írt arról, miért lép ki a Fidesz az Európai Néppártból. Közölte: 2015-ben, a bevándorlási válság idején „kiderült, hogy a Néppárt a migráció támogatásában látja a jövőt, a magyarok azonban elutasították azt, és egyértelművé tettük, hogy nem szeretnénk azon országok sorsára jutni, ahol már visszafordíthatatlanná vált a tömeges bevándorlás hatása”.

Hozzátette: most, amikor a koronavírus-járvány elleni védekezés köti le a döntéshozók minden energiáját, „az Európai Néppárt frakciójában ahelyett, hogy az uniós vakcinabeszerzés körüli problémákra keresnének megoldást és segítenék a hatékony védekezést, titokban olyan alapszabály-módosítást készítettek, amely lehetővé tette, hogy a demokratikusan megválasztott fideszes képviselőket megfosszák képviselői jogaik gyakorlásától”.

Ma a Fidesz kilépett az Európai Néppártból. Miért?
? 2015-ben, a bevándorlási válság idején kiderült, hogy a Néppárt a...

Közzétette: Novák Katalin2021. március 18., csütörtök

A politikus megjegyezte: az elmúlt években kiderült, hogy a legtöbb kérdésben az Európai Néppárt már baloldali értékeket képvisel, amivel a Fidesz nem tud azonosulni.

„Ahogy több vezető is kifejtette: a néppárt már nem jobboldali párt. Ezt mi tudomásul vesszük” – írta Novák Katalin. A miniszter kiemelte: „a Fidesz az európai demokratikus jobboldalhoz tartozik, amelynek újjáépítése szükségessé vált”.

A Fidesz európai parlamenti képviselői március 3-án léptek ki az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjából, miután a néppárti frakció elfogadta alapszabályának módosítását.

Ezt követően március 6-án Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI-vel közölte, a frakcióból való kilépés után a néppárti tagság már csak technikai kérdés.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?