INSIDER

A fegyelmezetlen emberek miatt terjed a koronavírus

„Azon fog múlni minden, hogy elég fegyelmezettek leszünk-e” – így fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járványról nemrég. Az utcán járva számtalan olyan példát láttunk, hogy megszegik az együttélés elemi szabályait – ami most, koronavírus-járvány idején szó szerint életveszélyes!
  • Szerző: Ripost

Az olaszoknál sokak szerint azért terjedhetett el villámgyorsan a koronavírus-járvány, mert fegyelmezetlenek: hiába a hatósági szigor, kijátszottak minden intézkedést. Több millióan indultak el délre, amikor északon vesztegzárat jelentettek be…

Nálunk egyelőre még kisebb a baj, de a szakemberek folyamatosan figyelmeztetnek: legyünk óvatosak!

„Arra kérünk mindenkit, legyen felelős” – kérte a héten Müller Cecília tisztifőorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Aki külföldről jön haza, tartsa be a protokollt, figyelje magát, és ha beteg, ne menjen közösségbe, hívja a háziorvosát!

„Most csak azt tudom mondani a magyaroknak, hogy csak semmi lazaság, mert azon múlik minden, hogy elég fegyelmezettek leszünk-e” – fogalmazott nemrég Orbán Viktor miniszterelnök.

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Fontos lenne, hogy betartsuk a kötelező szabályokat: a például megírta, hogy a kórházakban tömegesen szegik meg a látogatási tilalmat. A Heim Pál Gyermekkórházban például a rácsok között beszélgetnek egymással a rokonok, és lenn, az udvari játszótéren találkoznak egymással kintről érkezett civilek és bent, a kórházban lévő betegek – akik esetleg felvihetik a fertőzést a kórtermekbe.

Fotó: Markovics Gábor/MTI

De a szabályok betartásán túl a józanság és az elemi együttélés szabályait is be kell most tartani! Betegen ne menjünk dolgozni, ne vigyük a gyereket óvodába, iskolába, zsebkendőbe tüsszentsünk.

Fél óra alatt tömegével fotóztunk olyanokat a tömegközlekedésben, akik a higiénia elemi szabályait sem tartják be. Másodpercenként lehet látni embereket, amint saját arcukat fogdossák, zsebkendő nélkül köhögnek vagy tüsszögnek, vagy cuppanós puszival üdvözlik egymást.

Fotó: Ripost

„Kedd reggel az agglomerációból utaztam Budapestre, amikor felszállt a buszra egy gimnazista fiú. Először puszival üdvözölte fiútársát, majd tüsszentett egy hatalmasat, az eredményt pedig puszta kezével „rakta rendbe”. Hiába is kértem arra, hogy a zsebkendőjébe végezze az ilyesmit, azt állította, hogy ő nem is tüsszentett” – mondja egyik olvasónk, Katalin.

Talán a legmegdöbbentőbb az a kép, amelyik azt mutatja, hogy hétfőn éjjel, már a kocsiszínben, egy nagyobb kupac használt papír zsebkendőt takarítottak le a villamosról. Az utazóközönség tehát, még ha használja is zsebkendőjét, utána nem előírás szerint kidobja, hanem elhajítja azt…

Judit, egy anyuka arra panaszkodik, hogy az egyik szupermarketben egy óra alatt két szülő is bement lázas, köhögő kisgyerekével, akiknek azt is megengedték, hogy puszta kézzel összefogdossák a pékárut. „Amíg ilyen a szemlélet, addig csodát ne is várjon senki” – írja.

„A pékség előtt dohányzott az eladó, majd amikor bementünk, kézmosás nélkül szolgált volna ki” – írja egy felháborodott vásárló.

Most, amikor világjárvány fenyeget, mindenkinek elemi érdeke, hogy legyünk sokkal fegyelmezettebbek, tartsuk be az együttélés szabályait!

A sztárok már gumikesztyűt használnak

A világsztárok körében új trend hódít a megelőzésben. Míg a járvány kitörésekor a szájmaszk volt a legnagyobb sláger, most gumikesztyűt hordanak a hírességek, amikor kimozdulnak otthonról.

Fotó: www.profimedia.hu

Sylvester Stallonét egy kaliforniai szupermarketben látták kesztyűben bevásárolni, a legendás Joan Collins azonnal kesztyűt és maszkot húz, ha kilép az utcára, Naomi Campbell pedig nemcsak latexbe burkolja a kezeit, de mindent le is fertőtlenít maga körül.

Fotó: www.profimedia.hu

Leginkább a repülőgépeken szokott takarítani felszállás előtt, és még az ülésre sem ül rá anélkül, hogy lefóliázná azt. Lionel Richie lánya, Nicole pedig szavazni is csak orvosi kesztyűben volt hajlandó elmenni. A gumikesztyű persze nem helyettesíti a rendszeres és alapos kézmosást.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?