INSIDER

A családok támogatása nő a legnagyobb mértékben

A családok költségvetésének nevezte a jövő évit a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely az EU-csúcs legfontosabb témáiról is szólt a kormányinfón.
  • Szerző: RIPOST

Gulyás Gergely hangsúlyozta: a 2020-as költségvetési évben a családok támogatása nő a legnagyobb mértékben. A kormány 2010 óta megduplázta a családtámogatásra fordított összeget, amely Európában itt a legmagasabb, a jövő évi büdzsében pedig több mint 2200 milliárd forint áll rendelkezésre a családok támogatására – közölte.

A miniszter arról is beszélt, hogy a magyar gazdaságban még semmilyen jele nincs az európai és a globális növekedés lassulásának, és azért fogadták el a gazdaságvédelmi akciótervet, hogy a magyar gazdaság bővülését továbbra is hasonló mértékben fenn lehessen tartani, illetve hogy legalább 2 százalékkal meghaladja az európai uniós átlagot.

Plusz források szúnyogirtásra

Gulyás Gergely tájékoztatott továbbá arról, hogy a kormány plusz forrásokat biztosít szúnyogirtásra, miután a szúnyoginvázió mértéke sok településen aggasztó. A következő hetekben minden eddiginél több szúnyogirtás lesz – mondta. Ugyanebben a témában közölte, a belügyminiszter feladata lett, hogy intézkedési tervet készítsen, ennek anyagi vonzatára nincs felső korlát. Akár milliárdos összegekről is szó lehet. A repülős irtás a leghatékonyabb, 100 százalékos hatékonyság nem várható már. Az irtás a terv elkészítéstől függetlenül már zajlik is – tette hozzá. 

Az EU-nak a siker irányába kell haladnia

A kormány álláspontja szerint az Európai Unió következő ötéves stratégiája és a személyi kérdések ügyében is olyan döntéseket kell hozni, hogy az EU az eddigi sikertelenség helyett a siker irányába haladjon.

Gulyás Gergely a stratégiát illetően kiemelte: Magyarország világossá tette, hogy a tagállami gazdaságpolitikának komoly teret kell hagyni, továbbá az EU-nak egyértelműen ki kell mondania, hogy van egy meghatározó kultúra, a keresztény kultúra. Fontos, hogy az EU védje meg az üldözött keresztény közösségeket – tette hozzá. Gulyás szerint fontos cél lenne a következő 5 évben, hogy a Nyugat-Balkán felé nyisson az Európai Unió, erre most az EU nem áll készen a kormány szerint, ezen fontos lenne változtatni – szögezte le.

Sem Timmermans, sem Weber

A miniszter a személyi kérdésekkel kapcsolatban hangsúlyozta: a visegrádi országok egyeztettek és közös álláspontot képviselnek az uniós csúcson. Valamennyi visegrádi ország egyetért abban, hogy nem támogatják a Spiztenkandidat-(csúcsjelölti) rendszert, valamint nem támogatják sem Frans Timmermans, sem Manfred Weber megválasztását az Európai Bizottság élére – közölte. Az EU élére olyan vezetőket kell választani, akik egyetlen alkalommal sem támadták az országokat. Manfred Weber márpedig megszavazta a Sargentini-jelentést – tette hozzá. 

Roncsderbi zajlik az ellenzéki oldalon

Gulyás szerint a balliberális oldal nem sokat változott tíz év alatt, mindezt bizonyítja Karácsony Gergely ingatlanadós javaslata is. A budapesti ingatlantulajdonosok nagy része a szocialista javaslatok szerint igen sok adót fizetne – tette hozzá. Ez a kormány a fehérítés útját járja, kettős-hármas adózást a kormány nem támogat. Gulyás szerint az ellenzéki oldalon roncsderbi zajlik, miközben Tarlós István érte el a legtöbbet a kormánynál a budapestiek érdekében. Mindenki más lényegesen kevesebbet érne el – tette hozzá. 

Csúszhat a banki azonosítás határideje

Szeptember 30-áig kéri a Bankszövetség a banki azonosítás elhalasztását a kormánytól! E kérést a Magyar Bankszövetség főtitkára, Kovács Levente még a mai napon eljuttatja a kormányhoz – közölte maga az érintett az Mfor.hu-val. Ekként reagált tehát arra, hogy a mai kormányinfón Gulyás Gergely miniszter bejelentette, ha a bankok kezdeményezik, csúszhat a banki azonosítás határideje.

 

És ezeket olvastad már?