INSIDER

A budapestiektől még türelmet kérnek, de Szlávik János már eléggé bizakodó

Szlávik János több pozitív eredményről is beszámolt az operatív törzs szombati tájékoztatóján.
  • Szerző: Ripost

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője a friss számok közlését követően elmondta, minden új elhunytnak más, krónikus betegsége is volt. Elmondta még, Orbán Viktor bejelentést tesz délután Budapest várható sorsáról, ami a máig érvényes kijárási korlátozásokat illeti.

Novák Katalin emlékeztetett, hogy két hónapja változott meg minden magyar család, magyar ember élete. „Nem könnyű a családnak, hiszen megváltozott életkörülményekhez kellett alkalmazkodni. De a járvány megmutatta, mennyire aggódunk a családtagjainkért. Bebizonyította, hogy milyen erőforrás rejlik a családban”- vélte az államtitkár.

A családügyi államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány támogatni szeretné a családokat és nem elvonnak forrásokat, hanem további lehetőséget adnak. Ennek egyik eleme a 13. havi nyugdíj visszavezetése.

A gyes, gyed, családi pótlék határidejét is kitolták. Egyszerűsítették a családtámogatások igénylését is.

Emlékeztetett arra is, hogy hitelfizetési moratóriumot vezettek be, hogy a családoknak legalább a havi törlesztőrészlet miatt ne kelljen aggódni.

A kismamáknak, kispapáknak ingyenes KRESZ-tanfolyam, KRESZ-vizsga és nyelvvizsgázás is lesz. „Egy középfokú nyelvvizsga megszerzését támogatjuk” – egészítette ki.

Döntés született arról, hogy a napközis nyári táborokat engedélyezik, és hamarosan az ottalvós táborokról is döntenek. Az iskolákban és az óvodákban, bölcsődékben is kötelező a gyermekfelügyelet biztosítása.

Kiss Róbert emlékeztetett arra, hogy megjelent a kormányrendelet az enyhítésekről. Így a vendéglátó üzletek teljesen használhatóak, már benn is lehet ülni. A pincéreknek kell a maszk, a vendégeknek nem. A szálláshelyek is fogadhatnak vendégeket. Június 1-je után 200 főig lehet halotti tort vagy lagzit tartani.

Azt hangsúlyozta, hogy maszkot kell hordani a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön, valamint a 65 éven felüliek idősávját is fenntartják.

Sajnálatos módon a határon jelentős a várakozás. A nagylaki határátkelőnél 6 órát meghaladó várakozásra kell készülni.

Szlávik János a reményekről akart megemlékezni. Az első az, hogy egyszer a járványnak vége lesz. Egyelőre azonban nem tudják, hogy milyen mértékben tűnik el, ezért továbbra is be kell tartani a járványügyi előírásokat.

Fotó: Markovics Gábor

Egy Japánban kifejlesztett vírusellenes gyógyszer hatékonyan használható a koronavírus kezdeti szakaszában. Egy amerikai intravénás gyógyszer viszont a súlyos betegek életét tudja megmenteni. De sikeres lehet az immunterápia és a vérplazma-terápia is.

Reménykedik továbbá legkésőbb jövő év tavaszára a védőoltás kifejlesztésében is, elsősorban az egészségügyi dolgozókat és a legveszélyeztetettebbeket olthatják majd.

A járványgörbe Magyarországon stabil. Még egy kis kitartást kért a budapestiek részéről.

Számot adott arról, hogy Amerika azt az utat választotta, hogy egyes önkéntesek kiteszik magukat a koronavírus-fertőzésnek, hogy rajtuk kísérletezzék ki a majdani védőoltást.

„Mindannyian tudjuk, mi hal meg utoljára”

- mondta még.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?