Létrehozva: 2019.02.07.

90 ezer helyett 130 ezerből gazdálkodhat az anyuka

A héten kapja kézhez elõször az eddigi kiemelt ápolási díjnak csaknem a dupláját, nettó 90 ezer forintot a Heves megyei Karácsondon élõ Barkóczi Judit. Az elvált asszony testi- és szellemi fogyatékos fiát, a beszédre sem képes 27 éves Mátét gondozza a nap 24 órájában, így neki is jár az idén bevezetett Gyermek Otthongondozási Díj (GYOD). Az anyuka azt mondja: hatalmas segítséget jelent nekik ez a juttatás.

Karácsond egyik mellékutcájának végén áll a család háza. Egy farkát hevesen csóváló kiskutya jelzi, hogy idegen érkezett a portára. Az édesanya kedvesen invitál minket a házba, de közben odasúgja: kérem ne fényképezzék az előszobát és a többi helyiséget sem, csak azt, ahol Máté fekszik.

„Szégyellem, hogy ilyen körülmények között élünk" – mondja, majd hellyel kínál minket a saját ágyán. A kicsiny szoba másik fekhelye ugyanis kisfiáé. Õ legalábbis így mondja. Kisfiam. Csillogó szemekkel.

Miközben beszélgetünk folyamatosan szól a tévé. Mulatós zenét játszanak. Ez Máté kedvence. Az anyuka már az elején szabadkozni kezd, hogy nem kapcsolhatja ki, sőt lehalkítani sem tudja a készüléket, mert akkor Máté üvölteni kezd és képtelen lenyugtatni.

A vékony, madárcsontú fiú talán negyven kiló lehet. Arca enyhén borostás, kezei és lábai úgy állnak, mintha folyamatosan görcsben lennének. Juditot azonnal császározni kellett volna, amikor a baba elakadt a szülőcsatornában, ám ez valamiért nem történt meg. Így Máté agya az oxigénhiány miatt véglegesen károsodott. Az orvosok azt mondták adja intézetbe fiát, ám Judit erről hallani sem akart.

Azért élek még, mert itt van nekem Máté és a két kisunokám az egyéves Benett és a kétéves Patrik. Nem mondom, hogy könnyű. Sokszor érzem úgy, hogy elfogy az erőm. Lelkileg és fizikailag is nagyon fárasztó ez a folyamatos készenlét, de csinálni kell. Ki gondoskodjon a kisfiamról, ha nem én – mondja Judit, majd elhomályosul a tekintete.

Jelenleg öten lakunk itt. Most itt él az egyedülálló 20 éves lányom a két pici unokámmal és persze a másik szobában én Mátéval. A 2,5 szobából nem is tudjuk mindegyiket fűteni, mert arra már nem futja. Eddig kiemelt ápolási díjként minden hónapban 52 800 forintot hozott a postás, most kapok először kézhez 90 ezret. Ez már a GYOD lesz – mosolyodik el most először beszélgetésünk alatt az anyuka.

 

Judit és Máté eddig nagyjából havi kilencvenezer forintból élt, amiben benne van Máté rokkantnyugdíja és az a 14 ezer forint is, amit gyerektartásként kap az anyuka. Ez az összeg most a GYOD-nak köszönhetően mintegy 130 ezer forintra nő. Bár a pelenkákat és Máté epilepszia gyógyszereit ingyen kapja a család, a speciális ételekre, a napi két liter tejre havonta elmegy 30-40 ezer forint.

A pénz nem boldogít, de talán hozzájárul ahhoz, hogy mostantól kicsit könnyebben éljünk – sóhajt egy nagyot Judit, majd egy fecskendőt hoz be a szobába. Kisvártatva Máté testvére, Csenge, lefogja bátyja kezét, majd Judit a műanyag fecskendővel vizet pumpál a fiú szájába.

„Három óránként mindig megitatom. Sajnos nem tudja jelezni, hogy mikor szomjas. Etetni is úgy kell, mint egy babát. Szintén ilyen gyakorisággal. Mivel nem tud rágni, tejbe áztatom neki a falatokat. Kap tejbegrízt, tejberizst, tápszert és bébiételeket is. Csak tőlem és a lányomtól fogadja el az ételt. Fürdetni is nagyon nehéz, úgy pancsol a kádban, mint egy kisbaba. Imádja "

– magyarázza Judit. Miközben talpra állítja fiát, hogy átöltöztesse, Máté a mellkasára hajtja fejét és két kacska kezével átöleli édesanyját.

Ha te is kíváncsi vagy arra, hogy mire vágyik legjobban Judit és mi az egyetlen szórakozása, akkor keresd csütörtökön a %Ripost% napilapot az újságárusoknál.

 

 

A GYOD egy új kategória, a többit is emelték.A napokban kapják kézhez először a GYOD-ot azok a szülők, akik önellátásra képtelen gyermeküket gondozzák. A gyermekek otthongondozási díja, azaz a GYOD, ami bruttó 100 ezer forint, 18 ezer család életét könnyíti meg. Idéntől azok is magasabb összeget kapnak, mint korábban, akik más jogcímen kapnak ápolási díjat: az ő ellátásuk 15 százalékkal nőtt. Mintegy 50 ezer család kap valamilyen ápolási díjat, az erre fordított összeg idén 15-16 milliárd forinttal nő. Az, hogy ki jogosult GYOD-ra, orvosi kérdés, a jogszabályban meghatározott kritériumok alapján a háziorvos vagy szakorvos állapítja meg.  A jogosultság független attól, hogy a gyermek hány éves, tehát nagykorú beteg vagy fogyatékkal élő gondozása esetén is jár. Ha több gondozásra szoruló gyerek van a családban, akkor 150 ezer forint jár.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elítélték a mozdonyvezetőt, aki kisiklatta a vonatot Tatabányánál

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

metropol.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett az utasokkal teli 4-6-os villamos, nagy a baj

mandiner.hu

„Magyarország az utolsó hely Európában, ahol a konzervatívok összegyűlhetnek” – nyílt levél a NatCon-botrány után

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

mindmegette.hu

Hétvégi ebédötletek sertéscombból: íme a 12 legszaftosabb étel a család asztalára

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

ripost.hu

Nem hiszed el, miből él most Klapka György lánya

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

INSIDER

„Harcolni fogok azért, hogy élhessen!” - sokan támogatják Dominikot, akin csak az 1,3 milliárdos terápia segíthet

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek