INSIDER

9 órás iskolakezdés? Háborút robbantott ki Karácsonyék ötlete a szülők között

A semmiből jött, és óriási vitát robbantott ki az interneten a Fővárosi Önkormányzat ötlete arról, hogy ősztől kezdődjön 9 órától az iskola. A kisgyerekes szülők többsége anyázik, mert elkésne a munkából, de vannak olyanok is, akik örülnének az ötletnek.
  • Szerző: Ripost

„Ez őrültség, ki viszi a gyereket iskolába?„ „A főnököm biztos jó ötletnek tartaná, ha én meg 10-re járnék ” – mondja egy dühös olvasónk.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„ Az az őrültség, hogy 8-ra mennek a félkómás, alvajáró gyerekek, főleg járványveszély idején, a zsúfolt tömegközlekedésben„ – mondja egy másik szülő.”

„ A suli így 4-kor, a különóra meg este 10-kor ér véget? Mikor lesz idejük játszani a gyerekeknek?„ – érvel ellene egy harmadik szülő.

A járványhelyzetre és a tömegközlekedés zsúfoltságára hivatkozik a Fővárosi Önkormányzat, amikor bedobta a semmiből az ötletet: azt javasolják az iskoláknak, hogy csúsztassák el a kezdést 9 órára, hogy a gyerekek elkerüljék a zsúfoltságot a járműveken. A gyerekek többsége örülne az extra alvásnak, annak viszont nem, hogy még később érne véget délután az iskola. Sok kisgyerekes szülőnek viszont így még nehezebb lenne a logisztika.

Az ország rögtön két csoportra szakadt: van aki szerint ez kiváló ötlet, mások szerint viszont őrültség. A -olvasókat is nagyon megosztja a kérdés, Facebook- szavazásunkon fele-fele arányban voksoltak az ötlet mellett és ellen.

Sokak szerint nem a mai rendszer, nem is a későbbre csúsztatott iskolakezdés ötlete, hanem egy harmadik lenne a jó megoldás: például iskolabuszok indítása, vagy ha minden második BKV-járat reggel csak diákokat szállítana.

Érvek mellette

- A diákok így tényleg elkerülnék a reggeli zsúfoltságot és csökkenne a fertőzésveszély. Sok középiskolást és egyetemistát ma is inkább fuvaroznak a szülei, csak ne kelljen tömegközlekednie.

- A gyerekek bioritmusához jobban illeszkedik a későbbi kelés, a többség jobban tudna figyelni, szívesebben járna iskolába, ha később kezdődnének az órák.

- Azok a gyerekek, akik egyedül járnak iskolába, nyernének vele

 

Érvek ellene

- A szülők többsége nem tudja megoldani , hogy 9 órára vigye a csemetéjét az iskolába, mert akkor ő nem érne oda időben a munkába.

- Ha valaki a nagyszülőtől kér segítséget a gyerek iskolába kíséréséhez, akkor a legveszélyeztetettebb korosztályt teszi ki fokozott járványveszélynek.

- Az iskolákban most is van 7-8-ig ügyelet, így biztosan lenne 9 óráig is, de az csak „gyerekmegőrző”. Ebben az esetben 2 óra ügyelettel kezdi a gyermek a napot, és a reggeli tömeget sem kerülte el.

- Így elhúzódik az iskola délután, a gyerekek ősztől csak sötétedéskor érnének haza – és akkor kezdenék a leckét meg a különórákat.

 

 

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?