INSIDER

5,4 százalékon az RMDSZ az exit poll szerint, Macron vesztett

Az előzetes felmérések szerint jóval kevesebb képviselője lehet az Európai Parlamentben az Európai Néppártnak és a szocialistáknak is. Az RMDSZ-t 5,4 százalékra teszik.
  • Szerző: Ripost

Bár a szavazókörök bezártak , az eredményre 23 óráig kell várnunk.

Erre azért van szükség, mert meg kell várni, amíg az Európai Unió valamennyi tagállamában véget ér a választás, és bezárnak a szavazókörök, Olaszországban azonban ez csak 23 órakor történik meg.

 

 
 

A külföldi és a Nézőpont exit poll-ja szerint is 56 százalékon áll a FIDESZ. Történelminek nevezte a magyar európai parlamenti (EP) választást Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője .

Romániában egyforma eredménnyel végzett   a PSD és a PNL, az RMDSZ 5,4 százalékon áll az exit poll adatai szerint. A Kárpát medencei magyar összefogás múlhat a Romániai Magyar Demokrata Szövetség bekerülésén.

 

Az  exit pollok szerint Nigel Farage Brexit pártja 24 mandátummal végzett, második helyre pedig a maradáspárti Liberális Demokraták kerültek.

A francia előzetes eredmények szerint Macron pártja csak 22,47 százalékot szerzett, Marie Le Pen legyőzte. Itt is rekord részvétel volt, 52 százalék szavazott.

Az Európai Parlament patkójában az előzetes felmérések szerint 24 százalékra csökkent az Európai Néppárt képviselőinek száma, 173 mandátumuk lehet, és ebben benne vannak a FIDESZ-KDNP képviselői is. A szocialisták is sokat gyengültek, 147 képviselőjük lehet. Egyik politikai erő sem követelheti majd, hogy az ő csúcsjelöltjét nevezzék ki az Európai Bizottság élére, új erőviszonyok lesznek.

 
Tiltott, hogy a korábban készült közvélemény-kutatások, illetve exit pollok alapján Európában becsléseket hozzanak nyilvánosságra az EP-választás várható eredményéről. Magyarországon a helyi szabályozás miatt azonban a magyarországi szavazásra vonatkozó exit pollokat is csak a szavazóhelyiségek zárását követően lehet közölni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?