INSIDER

484 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt négy beteg

484 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 12 309 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
  • Szerző: Ripost

Elhunyt négy krónikus beteg, így az elhunytak száma 637 fő, 4069-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 7603 fő. Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 58%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 282 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 16-an vannak lélegeztetőgépen.

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, a második hullám hazánkat is elérte, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért továbbra is nagyon fontos a fegyelmezettség és az érvényben lévő szabályok betartása.

A vírus behurcolása jelenti a legnagyobb veszélyt a magyar emberek egészségére és munkájára, ezért ismét szigorodtak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a további a mindennapi életünket korlátozó intézkedések bevezetését.

24-48 órán belül kiérkeznek mintavételre a mentők – mondta el Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója kifejtette, naponta átlagosan 2500-3000 mintát vesznek a mentők. Vannak olyan egységek, amelyek egy nap alatt 30 mintát is tudnak venni.A koronavírus-gyanús esetek mintavételére pluszkapacitásokat állított be a mentőszolgálat. Kedd óta pedig a betegszállítókat is bevonták ebbe a feladatba.

A szennyvíz adatok már jelzik, hogy mely területeken robbanhat ki a járvány hazánkban!

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közlése szerint Budapest északi és központi részén, Nyíregyházán és Debrecenben vizsgált szennyvizekben az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyagának mennyiségében növekedését észlelték. A nemzetközi tapasztalatok szerint ez a koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

Az elmúlt két hétben az új megbetegedések száma jelentősen emelkedett, átlagosan naponta több, mint 300 új fertőzöttet regisztrálnak hazánkban. A jelenlegi adatok szerint a vírusfertőzés reprodukciós rátája (az ún. R érték) is tartósan 1 fölötti (ez azt jelenti, hogy 1 fertőzött ember több, mint egy embert képes megfertőzni), ami nem jó hír. A mostanában megfertőződöttek nagy része nem is járt külföldön, így behurcolt esetekről nem lehet beszélni.

Ez azt jelenti, hogy a vírus itt van és a közösségben terjed!

Mit tehetünk a koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében?

  • Az arcmaszk használata továbbra is erősen javasolt (sőt sok helyen kötelező) a COVID-19 járvány terjedésének megfékezése érdekében.
  • Rendszeresen mossunk kezet és tartsuk be a távolságtartási és higiéniás szabályokat.
  • Ha betegek vagyunk, ne menjünk közösségbe.

A jelenlegi adatok alapján ez már a második hullám. A tapasztalatok szerint a tavaszi időszakhoz képest kevesebb a nagyon súlyos esetek száma, talán azt is jelentheti, hogy a második hullám most enyhébb lefolyásúnak mutatkozik.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?