Létrehozva: 2021.05.14.

4,5 millió honfitársunk beoltva – Nincs megállás

Újabb fontos lépcsőfokához ért el a hazai oltakozás. Az örömteli számot Orbán Viktor osztotta meg.

A kora reggeli adatokban még 4 millió 483 ezer szerepelt a hazai beoltottak számánál. Azóta viszont tovább nőtt ez a szám, és már elértük idehaza a 4,5 millió beoltottat.

Ezt maga Orbán Viktor jelentette be a Facebook-oldalán a vakcinométerrel.

Legkorábban Magyarország térhet vissza Európában a normális élethez, de ez nem jelenti azt, hogy a járvány megszűnt volna – jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Az újraindítás következő fokozata 5 millió beoltottnál várható

Orbán Viktor azt kérte, mindenki tartsa be azokat a szabályokat, amelyek a biztonságos élethez szükségesek.

Eddig 4 483 598 magyar ember kapta meg az első oltást. Még májusban – egyesek szerint pünkösd környékén – elérheti az ötmilliót a beoltottak száma, ekkor lehet feloldani az esküvőkre, nagyobb rendezvényekre és a kijárási tilalomra vonatkozó korlátozásokat – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: bizonyos tömegrendezvényeken azonban augusztus elejéig, közepéig nem lehet részt venni védettségi igazolvány nélkül.

A járvány még nem ért véget, az oltás felvétele változatlanul fontos

A regisztráltak száma alapján nem lehetetlen, hogy a beoltottak száma eléri a hatmilliót, de csak az embereken múlik, egyéni döntésük és felelősségük, hogy felveszik-e az oltást – hangsúlyozta a kormányfő. Regisztráció az oltásra: vakcinainfo.gov.hu

Az oltásellenes baloldal csúfosan leszerepelt

Orbán Viktor kijelentette: a baloldal járványügyben csúfosan leszerepelt. Járványhelyzetben a védekezés nemzeti ügy, ilyenkor embereket lebeszélni az oltásról, bizalmatlanságot gerjeszteni egyes vakcinafajtákkal szemben több mint hiba – mondta. Úgy fogalmazott: meg kell jegyezni, ha baj van, a baloldalra nem lehet számítani.

Átoltottság tekintetében Magyarország az élmezőnyben

A kormányfő az átoltottsági mutatókat – amelyek szerint Magyarország jelenleg a világon a tizedik, Európában pedig az első ebben a tekintetben – úgy értékelte: szép eredmény, ez azonban egy speciális verseny és nem szabad úgy tekinteni rá, mintha nem a magyar emberek életéért folyna.

Hangsúlyozta: nem szabad engedni, hogy a versenyszellem fontosabb legyen, mint a verseny tétje, az emberélet. Arra is figyelmeztetett: nem sikerült mindenkit megmenteni, „komoly veszteségeink vannak”, ezért miközben arról beszélnek, hogy az oltásban elsők vagyunk, az együttérzésnek, a fájdalom elviselésében nyújtott segítségnek továbbra első helyen kell maradnia.

A nyugat-európai országok egy-két hónappal vannak mögöttünk

Orbán Viktor szerint az oltások tekintetében a nyugat-európai országok egy-két hónappal Magyarország mögött vannak, és nincs másik uniós állam, ahol olyan „plázaszerű kiszolgálás lenne” vakcinákból, mint Magyarországon. Online időpontfoglalás az oltásra: https://www.eeszt.gov.hu/hu/covid-oltas-idopontfoglalas

Míg itthon most már a 16-18 éveseket oltják, aközben Nyugat-Európában még a nyugdíjasokat – mutatott rá a kormányfő, aki egyben köszönetet mondott a fiataloknak, hogy több mint felük jelentkezett az oltásra.

Elmondta: jelenleg 944 ezer olyan ember van, aki regisztrált, de nem vette fel az elérhető vakcinák egyikét sem, mert feltehetőleg olyan oltásra vár, amely jelenleg nincs. Hozzátette: most leginkább Pfizer nincsen, ugyanakkor, ha túl vannak a 16-18 évesek oltásán, akkor hetente 150 ezer 18 év feletti kérhet Pfizer-oltást. A kormányfő által ismertetett adatok szerint hetente 330 ezer Pfizer-oltás érkezik, ebből második oltásnak 180-185 ezret kell beadni.

A Magyarországon kívül élő magyarok is megkaphatják az oltást

Bejelentette azt is: hétfőtől arra biztatják a Magyarországon kívül élő magyarokat „Tűzföldtől vagy Patagóniától Csíkszeredáig”, hogy ha szeretnék beoltatni magukat, akkor regisztráljanak Magyarországon, és megkaphatják az oltást.

A kormányfő arról is beszámolt: a kormány vakcinagazdálkodással foglalkozó munkacsoportjának jelentése szerint egy esetlegesen szükséges harmadik oltáshoz kellő oltóanyag „már a zsákban van”, így ha kell harmadik oltás, akkor ősszel és a jövő év első negyedévében ennek eleget tudnak tenni.

Karikó Katalinnal való találkozóról

A miniszterelnök beszélt arról is: az ország biztonságérzetét növeli az, amit Karikó Katalin kutatóbiológustól, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatójától hallott csütörtöki találkozójukon. A professzorasszony ugyanis biztosan állította, hogy a kutatócsoportjuk által kifejlesztett módszer alkalmassá teszi az emberiséget arra, hogy új vírusmutánsok megjelenésére gyorsan lehessen újabb válaszokat adni.

Annyian dolgoznak, mint a vírus előtt

A kormányfő a gazdasági adatokra rátérve kiemelte: Magyarország a foglalkoztatásban elérte azt a szintet, ahol a válság előtt volt. Hangsúlyozta: a gazdaság teljesítményéhez nagy mértékben hozzájárult az orvosok és ápolók gyógyító munkája is, hiszen mindenkit, aki „emberi számítás szerint meggyógyítható volt”, meggyógyítottak. Elmondta: jelenleg 2600 beteg van már csak kórházban, 338-an vannak lélegeztetőgépen és 608 ezer a gyógyultak száma.

A jövő évi költségvetés a gazdaság újraindításáról szól

A jövő évi költségvetést a miniszterelnök szerint Varga Mihály pénzügyminiszter „jól összerakta”, „jól összedrótozta”, hiszen olyan kiadásokra is vállalkozik a büdzsé, mint a 13. havi nyugdíj lépcsőzetes visszaépítése, nyugdíjprémium fizetése és a munkát vállaló 25 év alattiak adómentessége.

Kijelentette: a 2022-es költségvetés alkalmas arra, hogy Magyarország európai összehasonlításban kiemelkedő növekedési pályára álljon, így erősebben kerülhet ki a válságból, mint amilyen állapotban belekerült.

Feláll az újraindítási operatív törzs

A kormányfő jelezte azt is: egy hét múlva feláll az újraindítási operatív törzs, amely a gazdaság és a gazdaságon túli élet újraindításával is foglalkozik majd, két megfelelő vezetővel.

Orbán Viktor kitért arra is: tovább kell növelni a családtámogatásokat, a gyermekek után adókedvezményt és egyéb támogatásokat is kell adni ahhoz, hogy egy család anyagilag is kiszámíthatóan jobban járjon, ha több gyermeket vállal, mint ha nem.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

Ennek a 4 csillagjegynek nagy pénz üti a markát még idén tavasszal

vg.hu

Döntöttek az új üzemanyagárakról: szerdától megint drágább lesz a benzin – nem is kevéssel

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast

INSIDER

Készülj fel a hosszú hétvégére: ilyen idő lesz húsvétkor

INSIDER

Gulyás Gergely a műtétjéről: újra kellett tanulnom járni

INSIDER

Minddel tisztában vagy? Összeszedtük, mire emlékezünk a húsvéti nagyhéten