INSIDER

30 alatt a CSOK, 30 felett a felújítás és tetőtérbeépítés a legnépszerűbb

A magyar családok ismerik és hasznosnak tartják a kormány eddigi legnagyobb otthonteremtési programjában felkínált újabb lehetőségeket – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) legfrissebb kutatásából.
  • Szerző: Ripost

A 2020. november 3-5. között végzett 1000 fős, reprezentatív felmérés szerint a válaszadók négyötöde ismeri és jónak tartja az új otthonteremtési lehetőségeket, amelyek közül az otthonfelújítási támogatás a legnépszerűbb. Többségük úgy gondolja, hogy az otthonteremtési intézkedések hozzájárulnak a gyermekvállalási kedv növekedéséhez és a családok életszínvonalának javulásához.

Az intézkedések hasznosságát tekintve is azonos véleményen voltak a válaszadók.

Megtudtuk: a legnépszerűbb új intézkedés az otthonfelújítás támogatása, amelyről a megkérdezettek 87 százaléka már hallott, 90 százalék egyetért vele és 81 százalék szerint kifejezetten hasznos. A többi intézkedés ismertsége és megítélése sem marad el az otthonfelújításétól, hiszen a másik négy lehetőségről is nagyon kedvező a válaszadók véleménye: tízből legalább heten ismerik és hasznosnak tartják azokat, s több mint 80 százalékuk egyetért velük.

Sok ember tervezi az otthonfelújítást

A gyermekvállalási korban lévő 18-49 évesek negyede, a 18 évesnél fiatalabb gyermeket nevelőknek pedig több mint harmada szeretne felújítani a maximum 3 millió forintos támogatás igénybevételével, nagyrészük (85%) két éven belül. Az otthonfelújítás az élettársi kapcsolatban élőknél a legnépszerűbb, 29%-uk tervezi, míg a házasoknak 24%-a.

A CSOK-hoz köthető intézkedések a 30 év alatti korosztály körében a legkedveltebbek, míg az otthonfelújítás és a tetőtérbeépítés a 30 és 50 közöttieknél. Az illetékmentesség a CSOK-kal vásárolt ingatlanok esetében minden hetedik válaszadót vagy családtagját érintheti a jövőben, hasonlóan az ÁFA csökkentés és visszaigénylés is. A felmérésben résztvevők több mint 10 százaléka gondolkozik abban, hogy a következő években élne a CSOK adta ingatlanvásárláshoz kapcsolódó ÁFA visszaigénylés lehetőségével.

Tetőtérbeépítési tervei a megkérdezettek 8 százalékának vannak. Összességében az otthonteremtési intézkedések a nagycsaládosok és a kisgyermekesek körében a legnépszerűbbek.

A válaszadók nagyon magas, 87 százalékos arányban egyetértettek azzal az állítással, hogy az otthonteremtési intézkedések hozzájárulnak a gyermekes családok életszínvonalának javításához, 76 százalékuk pedig egyetértett azzal a kijelentéssel, hogy az otthonteremtési intézkedések hozzájárulnak a gyermekvállalási kedv növekedéséhez, és ezzel Magyarország népesedési helyzetének javításhoz.

A KINCS vizsgálta a 18-49 év közötti gyermekvállalási korban lévő magyarok otthonfelújítással kapcsolatos igényeit, terveit is. Ebből kiderült, hogy annak ellenére, hogy 60 százalékuknál volt valamiféle felújítás az elmúlt 5 évben, mégis 62 százalékuk úgy véli, hogy a közeljövőben is szükséges lesz erre költenie. Több mint felük már a következő 3 évben tervez otthonfelújítási munkálatokat, közülük minden második a gyermekeseknek járó támogatás igénybevételével.

A kutatásból kiderült, hogy a fiatal válaszadók 87 százaléka tervezi úgy, hogy 50 éves korára saját tulajdonú ingatlanban fog élni, 64 százalékuk saját házban, míg 23 százalékuk saját lakásban képzeli el a jövőjét.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?