INSIDER

3 hétig jártak be Milánóba a karanténba került magyar diáklányok

11 budapesti és szegedi középiskolás lány került karanténba két tanárral és két buszsofőrrel, miután vasárnap este hazatértek Észak-Olaszországból. Így már összesen 18 ember van karanténban azzal a 3 emberrel együtt, akik egy óceánjáró hajóról tértek haza.
  • Szerző: Ripost

A megtudta: a magyar középiskolás lányok több hetet töltöttek el Milánóban, ahol egy szakképző iskolába jártak be. A diákok minden nap reggel és este Milánóból 30 km-re utaztak, hogy egy szakintézmény tanítási óráin részt vegyenek, három héten át. Éppen azon az M1 metróútvonalon utaztak minden nap oda-vissza, csúcsidőben, amely a milánói divathét rengeteg külföldi által látogatott helyszínét köti össze a várossal. A diákok tünetmentesek és nyugodtak, jól vannak, tudják, hogy iskoláik és közösségeik védelmében szükséges két hétig a karantén.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Europress – AFP/Thomas SAMSON

„Megkezdődött a 11 középiskolás lány, a 2 tanár és 2 sofőr vizsgálata” – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa. Mindannyian panasz- és tünetmentesek, lázuk nincsen. Az országos tisztifőorvos 14 napra rendelte el a karantént, így addig valamennyien a kórházban maradnak.”

A debreceni reptéren is mérik az utasok testhőmérsékletét

„A magyar hatóságoknak a mai napig nincs tudomásuk magyarországi koronavírusos megbetegedésről” – hangzott el tegnap délelőtt az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján.
Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: a budapesti mellett hétfőtől a debreceni repülőtéren is ellenőrzik hőkamerákkal az észak-olasz régióból hazatérőket, hiszen oda is érkeznek járatok Olaszországból. Csak hétfőn több mint ötszázan érkeztek Magyarországra onnan, és ezen a héten még 25 járat száll le nálunk. Kérdésre válaszolva közölte: a schengeni határok nyitottak, utazási korlátozások nincsenek, ám tisztifőorvosként senkinek sem javasolja, hogy fertőzött területre utazzon.

Telefonon hívjuk a háziorvost!

Hangsúlyozta: a betegség, az influenzához hasonlóan, főleg az idős emberekre veszélyes, olyanokra, akik valamilyen más betegségben szenvednek és gyenge az immunrendszerük.
Müller Cecília arra kért mindenkit, aki a fertőzött területről tér haza és influenzás tüneteket észlel magán, hogy forduljon orvoshoz. Ne menjen orvosi rendelőbe, hanem telefonon értesítse háziorvosát! – hangsúlyozta. Kitért arra is: a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján, illetve az egeszseg.hu-n tájékoztatás olvasható arról, hogy mi a teendő fertőzésgyanú esetén.

A kamionsofőröknek van biztosításuk…

A Facebook „Kamionosok” csoportjában arról tájékoztatják a sofőröket, hogy több észak-olaszországi települést a katonaság és a rendőrség hermetikusan lezárt, onnan se ki, se be nem lehet menni. Aki megszegi az előírásokat, súlyos pénzbírságot és 3 hónap börtönt kockáztat.

„Figyeljük, hogy hol jelenik meg esetleg a vírus és a lezárt zónákat kerüljük. Egyelőre ennyit tudunk tenni. Gépkocsivezetőink egyébként rendelkeznek egészségügyi biztosítással” – mondta lapunknak Sebestyén Balázs, a Sebestyén Intertransport Kft. ügyvezető-helyettese.

További részletek a keddi napilapban!

És ezeket olvastad már?