INSIDER

27 nyelvvizsgája van a 65 éves veszprémi tanárnak

Gaál Ottó első pillantásra maga a két lábon járó csoda: a 65 éves veszprémi férfi 27 nyelvből tett sikeres nyelvvizsgát eddig élete során. Szerinte azonban a sikerének titka nem más, minthogy megfejtette a nyelvek rendszerét.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Gimnazista korában, amikor sorra hozta a közepeseket angol nyelvből, még álmában sem gondolta volna Gaál Ottó, hogy valaha Európa-bajnok nyelvzseni lesz belőle, aki 27 nyelven beszél, és szenvedélyesen kutatja a nyelvek rendszerét.
„Hat év után mertem elmenni először nyelvvizsgázni, majd úgy döntöttem: ebből elég volt. Három hónappal később bejelentkeztem spanyolból. Sikeres nyelvvizsgát tettem, és ez örökre megváltoztatta az életemet” – fejtegette Ottó.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

27 nyelvvizsga-bizonyítvány függ Ottó falán

Elkezdtem keresni, hogy spórolhatnék meg energiát úgy, hogy közben teljesítem a vizsgakövetelményeket. Kutatni kezdtem a nyelvek belső szerkezeteit, a szavak gyakoriságát. Rájöttem, hogy minden szöveg 80 százalékát lefedi a legfontosabb 800 szó és 80 szerkezet. Ezeket kell jól begyakorolni, mégpedig úgy, hogy magyarról célnyelvre fordítunk. Sorra tanultam meg olaszul, franciául, svédül, norvégul. Minden új, sikeres nyelvvizsga azt bizonyította, hogy jó úton járok.”

1 év alatt 5 nyelvvizsga

Ottónak 3-4 hónapra volt szüksége, hogy az alapoktól elsajátítson egy-egy új idegen nyelvet. Az 1986-os év kiemelkedő volt: 365 nap alatt öt sikeres nyelvvizsgát tett le.
„Nem minden nyelv egyforma. A norvég és az olasz viszonylag könnyebb volt a számomra, a finnugorok és a török azért nehezebb, mert az agyam már nagyon ráállt az indogermán nyelvek tanulására” – fejtegette Ottó. – „Az idők során egyre jobban megismertem a nyelveket, és megtaláltam a belső struktúrájukat, amit úgy fogok fel, mint egyfajta nyelvi periódusos rendszert.”
Ottó nem tartotta meg magának a tudását: egy különleges nyelvi tanulási módszert dolgozott ki, melyet Kreatív Nyelvtanulás Módszerének nevezett el.

Ottó és két tanítványa. Hármuknak összesen 52 nyelvvizsgája van

„A vizsgák száma szerint valószínűleg ez ma a leghatékonyabb nyelvtanulási metódus. A tananyagomban 8000 kétnyelvű példával otthon, tanár nélkül tanulhatunk. Az én eredményeimet több tanítványom is megismételte: a héttagú csapatomnak most összesen 100 nyelvvizsgája van – büszkélkedett.

Íme a nyelvvizsgák listája

Külön öröm a számomra, hogy a lányom is szerelembe esett a nyelvészettel, és felvették a világhírű Cambridge egyetem Általános Nyelvészet szakára, ahova az egész Unióból mindössze heten jutottak be. Édesanyám is sikeres nyelvtanár volt, s úgy tűnik, családunkban az idegen nyelvek iránti vonzalom hagyomány marad.”

S hogy miért jó Ottónak az, hogy ennyi nyelvet beszél? Megtudhatja a szerdai -ból!

címkék:
És ezeket olvastad már?