INSIDER

20 forinttal drágább lesz a sör!

Szeptembertől 10-15 százalékkal kerül majd többe a sör, mert a nagy szárazság miatt egész Európában rosszabb lett az idei árpatermés.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A sör négy összetevője közül az egyik legfontosabb a malátázott árpa. Az árpatermés azonban az idén nagyon rossz lett. Ami azt jelenti, hogy a sörfőzdéknek jóval több malátát kell felhasználniuk, hogy jó minőségű sört tudjanak előállítani. Több alapanyag pedig több pénzbe kerül, ráadásul itthon az árpát euróban kell kifizetni, az olcsóbb forint pedig tovább drágítja az előállítást.

Gyenge Zsolt a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke szerint az is ront a helyzeten, hogy egész Európában üveghiány van, ezt az elnök az egyre nagyobb sörfogyasztásnak tudja be.

Egyre nagyobb a kereslet a sörök iránt, és egyre több a sörfőzde is, ezért kevesebb az üveg, ami még tovább drágíthatja az előállítást.

Természetesen az üveg hiánya azokat nem érinti, akik hordóba, vagy dobozba palackoznak sört

- mondta lapunknak az elnök.

"Az idei árpa termés nagy szárazság miatt valóban rosszabb minőségű lett. Így aztán több árpát kell a sörfőzőknek megvásárolniuk. Azt, hogy a sörfőzdék milyen mértékben növelnek az áraikon nem tudom megmondani, mert az teljesen egyéni" - állította az elnök.

Információik szerint ez akár 10-15 százalékos is lehet a kisebb sörfőzdéknél, a nagyobb cégek üvegenként 10 forintos áremelésre készülnek. Ami a szakemberek szerint nem fogja a sörfogyasztók kedvét szegni. Magyarországon egyébként évente 63 liter sör fogy el fejenként, ha az ország összes lakóját nézzük, ez a szám nem kevés, de éppen csak a fele annak amit a csehek megisznak.

A sör ára az elmúlt 10 évben alig nőtt Magyarországon és továbbra nagyon népszerű ital, főleg nyáron fogyasztják sokan, ezért sem tartanak a főzdék attól, hogy nem fogják megvenni a termékekeiket az áremelés után. A félliteres dobozos sörök átlagára most 200-280 forint körül vannak, így várhatóan 220-310 forintra emelkedik majd.

 

Az év elején már volt egy áremelés

Január végén, február elején mind a három nagy külföldi tulajdonú magyarországi sörgyártó emelte az árait. A kereskedők szerint 4-5 százalékos volt az áremelés, ami a legolcsóbb söröknél 10 forintot jelentett, de a prémium sörök árai többször 10 forinttal is nőttek.

 

címkék:
És ezeket olvastad már?