INSIDER

15 éves palackpostára érkezett válasz Magyarországról

Az ungvári Szonja mindössze 3 éves volt, amikor családjával Nagyszőlős mellett, Ukrajnában nyaraltak. Kitalálta, hogy szeretne útjára engedni egy, a mesékben is oly divatos palackpostát a Tiszán, hátha megtalálja valaki, és teljesíti a palackba rejtett kívánságát. A gyerekkori álom pedig – másfél évtizeddel később – a napokban valóra vált.
  • Szerző: Ripost

Károly Márta fiával sétált az algyői Tisza-ártérben még karácsonykor, amikor egy furcsa üvegre lettek figyelmesek a fák között, a vízben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Együtt voltunk kint és szólt a fiam, hogy talált valami érdekeset. Nagyon izgatott lett, hiszen nem sűrűn talál az ember palackpostát” – árulta el lapunknak Márta.

Olvasói fotó

Miután kibontották, kiderült: az üveg egy levelet rejt, amit viszont nem tudtak elolvasni, mert cirill betűkkel írták.

Olvasói fotó

„Tanácstalanok voltunk, ezért kitettem a levelet az egyik Facebook-csoportba, hátha valaki tud oroszul, és segít lefordítani, hogy ki dobhatta a Tiszába ezt az üzenetet, és mi áll benne. Végül egy kedves hölgy sietett a segítségünkre, s megtudtuk, nem oroszul, hanem ukránul írták a sorokat” – mondta el Márta.

A fordítás alapján kiderült, hogy az üzenetet egy lembergi illetékességű 3 éves kislány, Szonja bocsátotta vízre egy korábbi kárpátaljai Tisza-parti nyaralás során, annak reményében, hogy a benne foglalt kívánsága valóra válik. Levelében azt kérte a megtalálótól, hogy küldjön neki ajándékot lembergi otthonába.

Olvasói fotó

Ezután a történet „önálló életre kelt” a legnagyobb közösségi portálon: nagyon sokan szerettek volna a „kislánynak” ajándékot küldeni. A történet végül eljutott a Magyarországi Ungvári Főkonzulátusig, ahol már érdemben is tudtak segíteni: Magyarország lembergi tiszteletbeli konzulja, Larisza Maleh felkereste a kislány által meghagyott címet, ahol nagy meglepetésben volt része – árulta el Buhajla József főkonzul.

Balról: Szonja a magyarországi ajándékkal és Larisza Maleh, Magyarország lembergi tiszteletbeli konzulja (Fotó: Facebook)

Kiderült: a „palackposta” története igaz, Szonja Nagyszőlős mellett nyaralt, amikor megfogalmazta a kívánságát és – felnőtt segítséggel – sikerült papírra vetni az üzenetet, majd az üvegben útjára indították a Tisza hullámain.

Csupán a dátumban tévedtek, ugyanis mindez nem 2020-ban, hanem 15 évvel korábban, egy 2005-ös nyaralás során történt, amikor Szonja még csak három éves volt. Az immár 18 éves lány meghatódva vette át az ajándékot a tiszteletbeli konzul asszonytól.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?