INSIDER

128 migránst fogtak a magyar rendőrök, új útvonalon özönlenek

Ugrásszerűen nőtt a Magyarországra érkező illegális bevándorlók száma. A hétvégi 450 után kedden egyetlen nap alatt 128-at kaptak el a magyar rendőrök. Két irányból is jönnek: a délvidéki magyar településeket elözönlötték a migránsok, miután felszámolják a magyarkanizsai táborokat, a boszniai Bihác táboraiban pedig hatalmas problémák vannak.
  • Szerző: Ripost

Az elmúlt napokban szinte megrohamozták az illegális migránsok déli magyar határt. A hétvégén 436 illegális migránst kaptak el a rendőrök, hétfőről keddre virradó éjjel pedig 128 illegális határátlépőt fogtak el csak Bács-Kiskun megyében. Mint a hétfőn megírta, a migránsok zöme Hercegszántónál közelíti meg országunkat, itt a Duna holtágai, és a Duna-Dráva Nemzeti Park sajátságos természeti viszonyai miatt egy részen nem véd minket kerítés.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: police.hu

Az ijesztő számok legfőbb oka a közeledő tél, de a balkáni országokba zúduló menekültáradat és az ott dúló feszültségek is arra sarkallják a migránsokat, hogy hazánk felé próbálkozzanak a nyugatra jutással. A déli határtól mindössze 20 kilométerre fekvő Magyarkanizsán múlt héten már válságstábot állítottak fel, miután a települést szinte elfoglalták a migránsok. „Ma 30 személyt számoltunk meg a fürdő melletti parkban és mind fiatal férfi” – írta a Facebookon egy ijedt magyarkanizsai. Keddre virradóan azonban felszámolták a város közelében található három tábort. A válságstáb vezetője arról beszélt, hogy körülbelül 400 migránst eresztettek szélnek. Bár felajánlották nekik, hogy a közelben lévő befogadóállomásokra szállítják őket, a menekültek nem éltek a felkínált lehetőséggel, inkább gyalogosan indultak Magyarország irányába, Martonos felé – vélhetően annak reményében, hogy átjutnak a kerítéssel nem védett zöld határon.

Eközben a Bosznia-Hercegovina északnyugati részén fekvő Bihácsnál is súlyosak a gondok. A szombati zavargásokban menekültek csaptak össze, és megrongálták a helyiek utcán parkoló autóit. A helyzet itt rendkívül bonyolult, júliusban ugyanis Bihácstól körülbelül 5 mérföldnyire kialakítottak egy sátortábort Vucjakban, november 13-án pedig bejelentették, hogy ez a tábor télen is várja a menekülteket. A nemzetközi sajtó azonban folyamatosan arról cikkezik, hogy ezt a tábort inkább be kellene zárni, mert a minimális életszínvonalat sem biztosítja a menekültek számára. A közelgő tél miatt innen is rengetegen indulnak útnak Magyarország felé. Bihács az embercsempészek által is ismert és kedvelt hely, ráadásul a közelében fekvő E73-as autópálya egyenesen a Duna-Dráva Nemzeti Parkba fut bele.

 

Új útvonalat is találtak a migránsok

Bosznia-Hercegovina déli, Horvátországgal szomszédos részén a lakók egy része már felfegyverkezett. Ljubuski és Crveni Grm bosnyák településeken a napokban állandóan lettek a zavargások, a migránsok házakba törnek be szállásért és élelemért. a helyiek nem érzik magukat biztonságban. A két település egy új migránsútvonal mentén fekszik, a menekültek innen próbálják Horvátországot megközelíteni, hogy onnan Magyarországra és Ausztriába jussanak át.

 

És ezeket olvastad már?