INSIDER

11 éves kor fölött már mindenkinek van okostelefonja!

Nyolc éves korig általában a családi tabletet, laptopot, vagy okostelefont használják a gyerekek, 11 éves kor fölött 90 százalékuk azonban már saját okostelefonnal rendelkezik - derül ki a Vodafone Family előfizetők körében elvégzett kutatásából.
  • Szerző: Ripost

Az eredmény a kisebb gyermekes szülőknek nem lehet meglepő, de a nagyobb gyerekkel rendelkezők igencsak meghökkentek. A kérdőívben szereplő családokban a gyerekek bármikor hozzáférnek az otthoni wifi-hez, valamint a szülők fontosnak tartják, hogy beszéljenek a biztonságos internetezésről gyermekeiknek. A családok csupán 10-15 százaléka tud arról, hogy a környezetében történt-e digitális bántalmazás. Ezért többségük internetbiztonsági oktatásban részesítené gyermekét.

"Nálunk a 6 éves kislányom minden elektronikai eszközt tud kezelni, de már kb. kétéves kora óta. Azonban saját telefonja még nincs, az enyémen szokott néha játszani, de odafigyelek arra, hogy ne internetezzen rajta! "– mondja egy fiatal szülő a %%-nak.

"Nálunk a 11 és 13 éves gyerekek okostelefonért könyörögnek. Jelenleg a családit használják, de azzal jönnek, hogy már mindenkinek van az iskolában, ezért ők is szeretnének egy sajátot" – mondja egy apuka.

"Nincs azzal probléma, ha már általános iskola alsó tagozatába okostelefonnal jár a gyermek. Ez rengeteg előnnyel járhat, bármikor tud szólni a szülőnek, ha gond van, sőt, egy alkalmazás segítségével ellenőrizhető, hogy a gyermek éppen hol jár, így nem veszíthetik őt szem elől" – mondja lapunknak Gazdag Enikő, pár- és családterapeuta.

Az már a szülő felelőssége, hogy a gyermek mit néz az interneten. Fontos, hogy elmagyarázzák neki, hogy veszélyek leselkedhetnek rá. Tehát a kulcs itt az őszinte, hiteles kapcsolat a szülő és gyermek között

– teszi hozzá a pszichológus.

Az internetbiztonsággal foglalkozó szakemberek folyamatosan arra figyelmeztetik a szülőket, hogy figyeljenek oda, óvják meg őket a rossz élményektől, amik a világhálón érhetik őket. Fontos, hogy a gyerekeket körültekintő és kritikus internet- és mobilhasználatra neveljék.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?