Létrehozva: 2020.08.25.

Indul a Tranzit, de mi is az?

A Tranzit rendezvénysorozat az évek során Magyarország legnagyobb közéleti rendezvénysorozatává vált.

Céljuk, hogy erősítsék a párbeszédet a közéletet érintő legfontosabb kérdésekben a hazai kulturális, tudományos, közéleti és gazdasági élet szereplői között és, hogy közösségi teret teremtsenek a közjóért tenni akaróknak. A működésük formája sokszínű. Tavasszal és ősszel konferenciákon járják körbe a közgondolkodást leginkább foglalkoztató kérdéseket, nyár végén Kőszegen vagy a Balaton partján szabadegyetem jelleggel vitatják meg a magyarok előtt álló kihívásokat. Az egyetemista és főiskolás korosztálynak 2016-ban indították útjára a Tranzit közéleti képzést. Hogy mi a Tranzit? Közösség, vitafórum, baráti társaság, szórakozás? Mindez egyben. Egy hely a cselekvőknek.

Persze ezt a szép sorozatot lényegében megszakította a koronavírus járvány. De okosan, óvatosan most is próbálkoznak.

Most pénteken például Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mond az idén a koronavírus-járvány miatt mindössze ötszáz fő részvételével megrendezett Tranziton, Tihanyban. A közéleti évadnyitó rendezvényen számos miniszter és államtitkár is részt vesz ellenzéki politikusokkal vitatkozva szakterületük kérdéseiről. A rendezvény legérdekesebb eseményeit pedig élőben lehet majd követni a Facebookon. Az Együtt erő vagyunk elnevezésű közéleti évadnyitó rendezvényen magas színvonalú előadások és politikai viták is várják majd a résztvevőket.

A Fidesz kommunikációs igazgatója elmondta a Magyar Nemzetnek, a szervezők sokat gondolkoztak rajta, hogyan tarthatnák meg a Tranzitot az ősszel, és úgy döntöttek, hogy csak akkor vágnak bele, ha a járványügyi szabályok maradéktalan betartásával lehetséges a szervezés. – Ezért idén nem a megszokott Tranzit fesztivált, hanem egy szűkebb körű közéleti témájú évadnyitót rendezünk, és felkértük a miniszterelnök urat, hogy tartson előadást – mondta Hollik István.

A 2020-as Tranziton, Tihanyban a koronavírus-járvány miatt csak ötszáz fő lehet jelen. – Annak érdekében, hogy a miniszterelnök úr gondolatait ne csak a félezer a helyszínen jelenlévő résztvevő hallhassa, hanem minden érdeklődő magyar, a beszédet élőben lehet majd követni, a Facebookon és a Hír TV-n.

A Tranziton idén számos érdekesnek ígérkező előadásra és politikai vitára kerül majd sor. Pénteken Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár vitázik majd Fekete-Győr Andrással, a Momentum Mozgalom elnökével család- és népesedésügyi kérdésekről. Ezt követően pedig Magyarország eredményeiről beszélget Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a szintén momentumos Hajnal Miklóssal. A pénteki napot Szijjártó Péter és Mesterházy Attila, a Magyar Szocialist Párt (MSZP) képviselőjének fellépése zárja, akik a magyar külkapcsolatok irányairól vitatkoznak majd. Szombaton Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások minisztériumának parlamenti államtitkára, és Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselő vitázik majd népjóléti kérdésekről, utánuk pedig Varga Judit igazságügyi miniszter és Donáth Anna momentumos európai parlamenti képviselő beszélget a Magyarországot érintő Brüsszeli vitákról. A nap záró csörtéje Merre tovább? – Nemzeti vagy nemzetközi Európa? címmel Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Tóth Bertalan, az MSZP elnöke között zajlik majd. Ezeket a vitákat mind élőben követhetik a Facebookon az érdeklődők.

A miniszterelnöki beszéd várható témájáról annyit tudni, hogy a kormányfő valószínűleg arról fog beszélni, milyen Magyarországot szeretne látni a XXI. században, és a Tranzit közössége hogyan tud segíteni abban, hogy hazánk a század nyertese legyen.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Romantikus fotóval köszöntötte férjét a Házasság első látásra sztárja - kép

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

mandiner.hu

Nagyon megverték a Chelseat, és a Premier League élére lőtték magukat az Ágyúsok

ripost.hu

Anne Hathaway: Üzemanyagként tekintettem az alkoholra

vg.hu

Bekeményítettek a kínaiak: nem engedik fel a magyar hegymászót a világ egyik legmagasabb csúcsára – haza kell jönnie

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Háborús pszichózis: Óriási fegyverkezésbe kezdenek a britek

POLITIK

Már fél millió ukrán katona esett el a háborúban

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

POLITIK

Reális az atomháború veszélye