POLITIK

India lehet a koronavírus fertőzések új ázsiai központja

Egyre több jel mutat arra, hogy India lesz a koronavírus járvány új centruma, a szubkontinensnyi országban csak tegnap hatezer új megbetegedést jelentettek.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Az indiai megbetegedések napról-napra növekvő száma azt jelzi, hogy az országban egyre nagyobb ütemben terjed a betegség. Hasonlóan ijesztő a helyzet Indonéziában is. Iránban eközben attól tartanak, hogy egy második fertőzés hullán sújthatja az országot és nyomatékosan arra kérik a lakosságot, hogy a Ramadan időszak végén ne kezdjenek tömeges utazásokba.

A tegnap jelentett 6088 esettel már összesen 66 330-ra nőtt a indiai hivatalosan igazolt koronavírus betegek száma, miközben az összes szóba jöhető kórházból telt házat jelentettek. Minden intenzív ellátásra alkalmas kórházi ágyon fekszik már beteg és a gépi kapacitások is 100 százalékig foglaltak. A tegnapi napon ennél több új megbetegedést a világ csak az USA-ból, Oroszországból és Brazíliából jelentettek.

Szakértők hozzáteszik, hogy még ennél is sokkal több lehet a megbetegedések valódi száma, ugyanis jól kiépített, pontos közegészségügyi megfigyelőrendszer hiányában nincsenek megbízható egészségügyi statisztikák az óriási országban. Az indiaiak mintegy 80 százaléka családi közegben hal meg. Akkor is, ha fertőzött vagy ha tüdőgyulladása van.
A szakértők szerint a mobil-telefonokat lehetne bevetni annak kiderítésére, volt-e valahol koronavírus megbetegedés. 850 milliónál is több indiai használ mobilt, nyilván rá lehetne bírni őket, hogy egy ingyenes számon bejelentést tegyenek, ha falujukban, környezetükben szokatlan halálesetről szereznek tudomást. A hatóságok ezt követően fölkereshetnék a családokat, és kikérdezésükkel kideríthetnék a halál pontos előzményeit, menetét és így egyben valószínű okát is.

A megbetegedések növekvő száma sokak szerint összefügghet azzal, hogy a napokban enyhítettek az eddigi drákóian szigorú korlátozásokon, például a szinte teljes kijárási tilalmon.

Indiában korábban gyakorlatilag teljesen leállt az élet, az élelmiszerüzleteket kivéve minden boltnak, áruháznak, műhelynek, irodának be kellett zárnia, leállították az építkezéseket, felfüggesztették a tömegközlekedést, bezárták az imahelyeket.

Az országot a hatóságok a járvány súlyossága alapján most már három zónára – vörös, sárga és zöld jelzésű területekre – osztották fel. A járványgócnak számító vörös zónákban korlátozott mértékben engedélyezett a munkavégzés, ám továbbra is tilos az utazás, az éttermek és bevásárlóközpontok pedig zárva maradnak. A többi zónában fokozatos enyhítéseket vezettek be.

A több, mint hatezer új megbetegedés azt jelenti, hogy immár Indiában van az ázsiai koronavírus betegek negyede, miközben márciusban és áprilisban ez az arány még csak 8 százalék körül volt.

A legtöbb megbetegedést Újdelhiből és Mumbaiból jelentették. Eközben Újdelhiben 70 százalékos különadót vetettek ki az alkoholtartalmú italok kiskereskedelmi értékesítésére. A rendelet célja a boltok előtti sorok feltorlódásának megakadályozása volt. A városban hétfőn nyitottak ki először az elárusítóhelyek, és a rendőrség még aznap gumibotokkal oszlatott fel egy bolt előtt gyülekező tömeget. Arvind Kedzsrival delhi államminiszter leszögezte: amennyiben az emberek nem tartják be a társadalmi távolságtartás szabályait, visszavonják az enyhítéseket. Több más állam, köztük Uttar Prades, ahol hasonló jeleneteket tapasztaltak, hasonló rendeletet hozott.

Az alkoholtartalmú italokra kivetett adók India összes államának fontos bevételeit képezik, erre pedig elemzők szerint nagy szükségük van a korlátozások miatti gazdasági visszaesés miatt.

címkék:
És ezeket olvastad már?