POLITIK

In effigie - a leghumánusabb kivégzési mód!

Kész őrület! A XIX.századig gyakran távollétükben akasztották fel a halálraítélteket. Például Kossuth Lajost vagy gróf Andrássy Gyulát. Egy német lexikon ma is úgy tudja, hogy Kossuth- kutyát 1851-ben fellógatták Pesten.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Amikor a halálraítélt megszökött vagy netán már haldoklott, jelképesen a róla készült festményen, rajzon hajtották végre a halálos ítéletet. In effigie, vagyis távollétében felakasztani, vagy megégetni valakit, valójában egy jelképes kivégzés. Ilyenkor a hóhér az elítélt táblára írt nevét szegezte a bitófára. Sokszor még el is temették a kivégzettet, egy bábut felöltöztettek, őt utánzó maszkot adtak rá, koporsóba tették.

Így akasztatta fel Ferenc József, Andrássy Gyula grófot, akiből alig 16 évvel később a kiegyezés utáni első magyar kormányfő lett.  Az árulónak mondott grófot 1851-ben távollétében halálra ítélték, és jelképesen felakasztották a szabadságharcban való részvételéért. Andrássy ekkoriban kisebb megszakításokkal Párizsban élt és nagy társasági életet élt. Mivel kora amorózójának tartották, a párizsi hölgyek a "szép akasztott"  néven emlegették.

Ilyen módon végezték ki Kossuth Lajost is 1851. szeptember 22-én, Pesten. A dolog érdekessége, hogy a híres Német Életrajzi Archívumban  Kossuth halálának dátuma 1851, pedig tudvalevő, hogy száműzetésben halt meg 1894-ben.

 

 

 

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?