POLITIK

Így terjed Európában a drog

A V4NA hírügynökség összefoglalta, hogy Európa egyes országaiban mekkora üzlet a drog, hol miből fogy a legtöbb az átalakuló európai kábítószerpiacon.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Európában az elmúlt években a marokkói kannabisz, a dél-amerikai kokain és a közel-keleti heroin mellett egyre nagyobb teret kaptak a kontinensen gyártott MDMA- és amfetamin származékok, és a Kínából importált dizájner-drogok.

Európa világszinten is fontos piaca a kábítószereknek, amit nem csak a más kontinensekről érkező tiltott szerekkel elégítenek ki, hanem egyre jelentősebb az Európán belül előállított szerek aránya is a piacon, derül ki az EU Kábítószer és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) adataiból.

A legtöbbet fogyasztott kábítószer a marihuána és a hasis. A hasis leginkább Marokkóból érkezik Európába, és Spanyolország a drog legnagyobb elosztóközpontja , az Európai Unióban 2017-ben lefoglalt teljes mennyiség közel háromnegyedét (72%) itt foglalták le. Az európai fogyasztásra szánt marihuánát Európában termesztik, új forrásként jelent meg a Nyugat-Balkán. Európában a legtöbb marihuánát Olaszországban foglalták le, ahol a maffia uralja a drogkereskedelmet .

A második legnépszerűbb kábítószer Európában a kokain, az elmúlt években a lefoglalások száma és a lefoglalt mennyiség is rekordott döntött. Leginkább nagy konténerhajókon érkezik a kontinensre Dél-Amerikából. 2017- ben körülbelül 86 tonnányi lefoglalással Belgium (45 tonna) és Spanyolország (41 tonna) együtt adta az összes becsült lefoglalás 61%-át az EU-ban.

Az Európában fogyasztott MDMA (ecstasy) legfőbb származási országa Hollandia és Belgium . Az európai piacon megjelenő legtöbb amfetamint pedig Csehországban állítják elő . Ebből általában Németországban és az Egyesült Királyságban foglalják le a legnagyobb mennyiségeket, gyakran több mint évi egy tonnát.

2018 végére az EMCDDA több mint 730 új pszichoaktív anyagot kísért figyelemmel, amelyek közül 55-et első alkalommal 2018-ban azonosítottak Európában. A kábítószerek olyan széles köre tartozik ide, mint a szintetikus kannabinoidok, stimulánsok, opioidok és benzodiazepinek. Az új pszichoaktív anyagokat legtöbb esetben kínai vegyipari és gyógyszercégek állítják elő, nagy mennyiségben. Innen szállítják Európába, ahol termékké alakítják, csomagolják és értékesítik.

A heroin és az egyéb intravénásan fogyasztott drogok az Egyesült Királyságban és Skandináv országokban szedik a legtöbb áldozatot. A heroin klasszikusan Afganisztánból érkezik Európába. Svédországban ráadásul a régi és az új, a bevándorlás nyomán megjelenő drogkereskedő bandák közötti háborúban is többen vesztették életüket.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?