POLITIK

Horvátországban alkotmányos vita lett a koronavírusból

Még az államfő is kifogásolta a helyi operatív törzs, azaz a válságstáb működését. Szerinte ez, így ahogy van alkotmányellenes.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Horvátországban a szigorítások megyénként változnak, és főleg a különböző rendezvényeken részt vevők számának korlátozására vonatkoznak. Ugyanakkor országos szinten szabályozzák az éttermek, a kávézók és az éjszakai bárok működését. A rendelkezéseket kéthetente felülbírálja a válságstáb, amennyiben szükséges, további két hétre meghosszabbítja őket.

Az alkotmánybíróság hétfői közleménye szerint a testület vizsgálja a válságstáb döntéseinek alkotmányosságát, a határozatról pedig közleményt ad ki. Horvátország nem hirdetett rendkívüli állapotot, a válságstáb döntéseit testületen belül hozta meg a kormány és a parlament jóváhagyása nélkül.

Zoran Milanovic horvát államfő szerint a válságstáb működése alkotmányellenes.
Nem normális, hogy emberek egy csoportja, amelyet nem az állampolgárok választottak meg, határozzon arról, hány vendég lehet egy esküvőn – nyilatkozta korábban az államfő. Hozzátette: a parlamentnek kétharmados többséggel kell felhatalmaznia a kormányt, hogy az a korlátozásokról döntést hozhasson.

A nemzeti válságstábnak 27 tagja van. Mindannyian állami- és közintézmények alkalmazottai, és funkciójuk alapján nevezték ki őket a testületbe, többségük ugyanakkor ismeretlen a nyilvánosság számára. A válságstáb vezetője Davor Bozinovic belügyminiszter.

A kabinet ugyanakkor úgy vélte: a válságstáb határozatai alkotmányosság szempontjából nem vitatottak és nem is politikai jellegűek. A testület döntéseit szakmai alapon hozza meg annak érdekében, hogy megvédje az emberek életét és egészségét.

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 65-tel nőtt, és elérte a 13 598-at az azonosított fertőzöttek száma. Vasárnap 165 esetről számoltak be. Vasárnap három idős, krónikus beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 227-re nőtt. A betegek közül 310-en vannak kórházban, közülük 22-en lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív betegek száma 2220, és 8217-en vannak hatósági karanténban.

Horvátországban szeptember 7-én kezdődött a tanév. Az elmúlt egy hétben 265 diáknál és 26 pedagógusnál mutatták ki a koronavírust. Jelenleg 2089 tanuló és 65 iskolai dolgozó van kötelező hatósági karanténban. Az országban az iskolák 91 százaléka döntött a tantermi oktatás mellett.

A szomszédos Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint vasárnap 47-tel 3749-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Vasárnap még 99 új esetről számoltak be, ugyanakkor kevesebb tesztet is végeztek, mint egy nappal korábban. Szlovéniában a múlt héten két egymást követő napon emelkedett száz fölé az új fertőzöttek száma, ami rekordnak számít az országban.

Már több mint egy hete nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 135 maradt. A diagnosztizált betegek közül 40-en vannak kórházban, és közülük kilencet ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 866.

Járványügyi szakemberek aggódnak amiatt, hogy az elmúlt napokban nőtt a fertőzöttek száma, amely szerintük elérheti a 165-öt naponta. Továbbá emelkedett a kórházi ellátásra szoruló betegek száma is.
A fertőzőképességet mutató reprodukciós ráta 1,4 Szlovéniában – emelték ki.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma is elkerülhetetlen – vélik szerbiai járványügyi szakértők, akik szerint arról kell gondoskodni, hogy a téli hónapokban ne legyen egyszerre sok koronavírus- és influenzafertőzött – közölte a szerbiai közszolgálati televízió.

Szerbiában az elmúlt 24 órában senki sem halt bele a koronavírus-fertőzés okozta szövődményekbe.

Tegnap óta 5093 tesztet végeztek el, újabb 29 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. Jelenleg 28-en vannak lélegeztetőgépen. Június 2-a óta most jegyezték a legkevesebb új fertőzöttet.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?