POLITIK

Hogyan küzd a koronavírussal Németország?

Elkezdődött az új típusú koronavírus járványának harmadik hulláma Németországban.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Lothar Wieler, a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetője német hírportálok beszámolói szerint az ENSZ-nél akkreditált tudósítók szövetségének (ACANU) egy rendezvényén elmondta: egyértelmű jelek mutatják, hogy már elkezdődött a harmadik fertőzéshullám Németországban.

Az RKI vezetője nagyon aggasztónak nevezte a járványhelyzetet, és hangsúlyozta, hogy az oltási kampány beindulásától függetlenül továbbra is a legnagyobb következetességgel be kell tartani az alapvető fertőzéshigiéniai óvintézkedéseket.

Példaként említette a társas távolságtartás szabályait és a maszkviselést, amellyel kapcsolatban már januárban bevezették, hogy a közösségi közlekedésben és az üzletekben kötelező az úgynevezett orvosi vagy műtéti maszk, vagy az FFP2 védelmi osztályú, illetve KN95/N95 jelzésű részecskeszűrő maszk viselése.

Lothar Wieler az ACANU tagjaival folytatott beszélgetésen kifejtette, hogy az oltási kampány versenyfutás az egyre újabb mutációkat produkáló vírussal. A célvonal már látszik, és ha nem kell megszakítani a kampányt oltóanyag-termelési fennakadások vagy más gondok miatt, őszre a lakosság 80 százaléka megszerezheti a védettséget.

Amint ez sikerül, az összes korlátozó intézkedést vissza lehet vonni. Ugyanakkor emlékeztető oltásokra is szükség lesz majd, de egyelőre nem tudni, hogy milyen időközönként – mondta Lothar Wieler.

Az RKI csütörtöki adatai szerint az utóbbi 24 órában országszerte 14 356 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez 20 százalékos növekedés az egy héttel korábbi 11 912-höz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 532 947 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.

A hétnapi fertőzésgyakoriság – az előző hét napon regisztrált új fertőzöttek százezer lakosra vetített száma – 69,10. Egy héttel korábban 64,70 volt.

Ugyanakkor a vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 321-re csökkent az egy héttel korábbi 358-ról. Az új halálesetekkel 72 810-re emelkedett a járvány áldozatainak száma Németországban.

A december végén elindított oltási kampányban az utóbbi időszakban naponta átlagosan 220 ezer adag védőoltást adtak be. A szövetségi kormány csütörtöki adatai szerint legalább egy adagot 5 756 572 ember, a lakosság 6,9 százaléka kapott, és közülük 2 674 692 ember, azaz a lakosság 3,2 százaléka mindkét adagot megkapta.

Egyre inkább terjed az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) úgynevezett brit változata Németországban, ami nagyban megnehezíti a védekezést a kórokozóval szemben – mondta a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetője pénteken Berlinben.

Lothar Wieler elmondta, hogy a pozitív minták elemzése alapján az új fertőzések több mint 40 százalékát okozza az először Nagy-Britanniában azonosított, B.1.1.7 jelzésű változat, ami igen jelentős növekedés az egy hónappal korábbi 6 százalékhoz képest.

Ez „felettébb riasztó” fejlemény, és azt jelzi, hogy hamarosan a B.1.1.7 lesz a meghatározó vírusváltozat Németországban. Ezért még nehezebb lesz a védekezés, mert ez a mutáns jóval fertőzőképesebb, és minden korcsoportban nagyobb gyakorisággal okoz súlyos lefolyású betegséget, mint az eddigi uralkodó változatok – mondta az RKI vezetője.

Trendfordulót mutatnak az adatok

Ugyanakkor az oltási kampány első eredményei is látszanak már. A magas átoltottságú korcsoportokban folyamatosan csökken a fertőzésgyakoriság, csökken a SARS-CoV-2 által okozott betegség (Covid-19) miatt intenzív kórházi ellátásra szorulók száma is, a járvány halálos áldozatainak száma pedig lassuló ütemben emelkedik – mutatott rá Lothar Wieler.

Azonban a 80 év alattiak körében ismét emelkedik a fertőzésgyakoriság, és több más járványügyi adatból is egy trendforduló jeleit lehet kiolvasni.

Ezért a szövetségi kormány és a tartományi kormányok legutóbbi tanácskozásán elhatározott lazítások mellett is a legnagyobb következetességgel be kell tartani a fertőzéshigiéniai szabályokat, és mindenkinek be kell adatnia a védőoltást, amikor sorra kerül az oltási kampányban – mondta az RKI vezetője.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?