HARCÉL

Hazudik az uniós pénzekről Gyurcsányné és Karácsony is

A jövőben is a tagállami hatóságok felelnek az uniós pénzek odaítéléséért, ellenőrzéséért, nincs az elv megváltoztatására vonatkozó tervezet — erősítette meg a Magyar Nemzet megkeresésére az Európai Bizottság.
  • Szerző: Ripost

A Magyar Nemzet kérdésére megerősítették, hogy továbbra sem közvetlenül az önkormányzatok kapják az uniós támogatásokat, vagyis Gyucsányné és Karácsony is félrevezetik a választókat. Az viszont tény, hogy régóta léteznek már olyan célzott programok, amelyekben a települések, civil szervezetek és vállalkozások pályáznak, s központi, uniós döntés alapján kapnak támogatást.

A lap megkeresésére Brüsszel azt közölte, nem kíván változtatni a jelenlegi tagállami jogkörökön. Még csak ilyen jellegű tervezet sem létezik. Gyurcsányné korábban többször hangsúlyozta: azért dolgoznak, hogy a jövőben ne az Orbán-kormány döntsön arról, hogy hova jutnak az uniós fejlesztési pénzek.

Azt azonban a Bizottság szorgalmazza, hogy aktívabban vonják be a városi, helyi vagy más területi hatóságokat az uniós finanszírozású projektek kiválasztásába. Ez viszont nem iktatná ki a nemzeti szintet, hanem maguk a tagállami hatóságok bíznák rá az ezzel kapcsolatos feladatokat a helyi szereplőkre.

Az EB válaszából tehát egyértel­műen kiderül: Dobrev Klára és Karácsony Gergely olyan pénzekkel kampányol, amelyek már most is a települések, a közintézmények és a civil szféra rendelkezésére állnak. Emellett hazudnak is, amikor azt állítják: az állami hatóságok által elbírált támogatásokról később a helyi szereplők, akár önkormányzatok dönthetnének.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?