HARCÉL

Vége Schengennek? Ausztria kerítést épít

Osztrák katonák húzzák a drótot a szlovén határon a migránsok ellen. Az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz vészharangot kongat, úgy véli, ha így megy tovább, 10 év múlva vége az Európai Uniónak.
  • Szerző: V. O.

Vége Schengennek?teszi fel a kérdést a Daily Mail. És ezt nem csak kérdezi, hanem állítja is több európai politikus.

Ha megszűnik az övezeten belüli szabad közlekedés, utazás, munkavállalás lehetősége, az bennünket is rosszul érint.

Martin Schulz azt mondja, az Uniót veszély fenyegeti a tagországok széthúzása miatt, mert egyesek nem akarják kivenni részüket a migránsválság kezeléséből. Értsd: a befogadási kvóták elfogadásából, amit a gyakorlatban már csak a tagországok kisebbsége támogat. Schulz figyelmeztetése akkor hangzott el, amikor az osztrák katonák elkezdték építeni a kerítést Ausztria és Szlovénia – két schengeni állam között.

Ausztria visszakozott

Annak idején az osztrák kancellár volt az, aki talán a legélesebben támadta a magyar kormányt, mert a migránsáradat megfékezése miatt felmerült, hogy kerítés épüljön a magyar-szlovén határon is. Két schengeni ország között!

 Azóta sok víz lefolyt a  Murán, és az osztrákok is feladták korábbi álláspontjukat, belevágtak a „kapu szárnyakkal projectbe”, amit aztán a közröhej miatt ma már kerítésnek hívnak, és megépítik 4 kilométer hosszan, jó útra terelendő a spielfeldi határátkelőhöz érkező, Németországba tartó migránsokat.

Mini Schengen, maxi tiltakozás

Időközben mind több ország tervezi a határellenőrzés átmeneti visszaállítását, felmerült a Németország és még néhány hozzá kapcsolódó állam alkotta mini Schengen ötlete is, amit a kelet-európai uniós tagállamok elfogadhatatlannak tartanak. De hogy hol és kinek kellene megvédeni Schengen és Európa határait, abban továbbra sincs egyetértés.

Lehet, hogy Schulznak lesz igaza, és 10 év múlva annyi az Uniónak?

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?