HARCÉL

Úzvölgyi támadás: az áldozatokat büntették meg!

Miközben alig van jele annak, hogy a román hatóságok igyekeznének felelősségre vonni az úzvölgyi magyar katonatemetőben tomboló románokat, a történtek után a Kovászna megyei önkormányzat magyar alelnökét "be nem jelentett tüntetés" miatt megbírságolta a csendőrség.
  • Szerző: ripost

A Hargita megyei csendőrség megbírságolta Grüman Róbertet, a Kovászna megyei önkormányzat alelnökét arra hivatkozva, hogy a székelyek június 6-i békés tüntetését az úzvölgyi temetőnél nem jelentették be előre a törvényes előírásoknak megfelelően.

A temetőt erőszakkal elfoglaló több ezer román megemlékező ellen továbbra is csak néhány esetben, és csak a kerítés megrongálása miatt indult eljárás.

A magyar kormány az eredeti állapot visszaállítását várja a román hatóságoktól.

Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az úzvölgyi temetőben történt agresszióval és temetőgyalázással, valamint a magyar alelnök megbírságolásával kapcsolatban azt mondta:

Romániának nem az úzvölgyi temető békés emlékezőit, hanem a múlt heti erőszakos, magyarellenes akció valódi felelőseit kell megbüntetnie.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a kormány az úzvölgyi katonai temetőben történtek tisztességes kivizsgálását várja Romániától.

A helyszínen készült felvételeken bárki láthatja, hogy a felheccelt tömeg a békésen emlékező magyarokra támadva rombolt a katonai temetőben.

A miniszter elfogadhatatlannak nevezte, hogy a román hatóságok az erőszak felelősei helyett az erőszak áldozatait büntették meg.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?