HARCÉL

Szíjjártó Péter: Magyarország és Szlovákia szövetségesek

Magyarország és Szlovákia szomszédos és szövetséges országok, és az elmúlt években mindkét oldalon sokat dolgoztak azért, hogy ez a korábban elképzelhetetlen mondat ma kimondható legyen - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető szlovák kollégájával folytatott tárgyalása után kijelentette, továbbra is szoros a kétoldalú együttműködés az Európai Unió jövőjét illető legfontosabb kérdésekben,

mindkét ország kiállt az illegális migrációval szemben, és továbbra is kiállnak a kötelező betelepítési kvóták bevezetésével szemben.

A következő többéves uniós költségvetésről folyó vitákban is egyértelmű az álláspontjuk: az uniós források a közép-európai országoknak a szerződések alapján járnak.

Kifejtette: a visegrádi csoport (V4) a legszorosabb, leghatékonyabb szövetség az EU-n belül, a folyamatos megbontási kísérletek ellenére is szoros az együttműködésük, a V4-es országok pedig az elmúlt hetekben is többször tanúbizonyságot tettek a szolidaritásukról.

Szijjártó Péter megköszönte a szlovák parlamentnek, amiért

nyilatkozatban állt ki Magyarország és Lengyelország mellett a brüsszeli eljárások vonatkozásában, valamint törvényt hozott arról, hogy a kis forgalmú vasúti megállóhelyeken is legyenek magyar nyelvű helységnévtáblák.

A tárcavezető azt is megköszönte szlovák partnerének, hogy beszédet mondott a Budapesten jelenleg zajló nagyköveti értekezleten.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter kijelentette:

büszkék arra, hogy a jelenlegi magyar és szlovák kormány elérte, hogy még soha nem voltak olyan jók a kétoldalú kapcsolatok, mint most, és nincs olyan téma, amelyről ne tudnának tárgyalni.

Szijjártó Péter kérdésre elmondta: „nyílt vitánk van Jean-Claude Junckerrel”, az Európai Bizottság elnökével, ami nem új keletű kérdés. Juncker „a Soros-tervet hajtja végre” a migráció vonatkozásában,

a bizottság mindent megtett az elmúlt időben a kvóták bevezetése érdekében, valamint nyomást gyakorolt a szuverén tagállamokra, hogy váljanak bevándorlóországokká.

Hozzátette: mivel Soros György és Jean-Claude Juncker nyíltan beszél minderről, mi is így teszünk, minden vitába beleállunk és nem hagyjuk szó nélkül a támadásokat.

Ugyancsak kérdésre a szlovák miniszter emlékeztetett:

országa sem szavazta meg az ENSZ globális migrációs csomagját,

és úgy vélte, a jelenlegi légkör nem alkalmas arra, hogy racionális vitát lehessen folytatni a migrációról Szlovákiában.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Hagyományos kókuszkocka
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?