Létrehozva: 2019.02.25.

Szíjjártó Péter: Magyarország és Szlovákia szövetségesek

Magyarország és Szlovákia szomszédos és szövetséges országok, és az elmúlt években mindkét oldalon sokat dolgoztak azért, hogy ez a korábban elképzelhetetlen mondat ma kimondható legyen - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető szlovák kollégájával folytatott tárgyalása után kijelentette, továbbra is szoros a kétoldalú együttműködés az Európai Unió jövőjét illető legfontosabb kérdésekben,

mindkét ország kiállt az illegális migrációval szemben, és továbbra is kiállnak a kötelező betelepítési kvóták bevezetésével szemben.

A következő többéves uniós költségvetésről folyó vitákban is egyértelmű az álláspontjuk: az uniós források a közép-európai országoknak a szerződések alapján járnak.

Kifejtette: a visegrádi csoport (V4) a legszorosabb, leghatékonyabb szövetség az EU-n belül, a folyamatos megbontási kísérletek ellenére is szoros az együttműködésük, a V4-es országok pedig az elmúlt hetekben is többször tanúbizonyságot tettek a szolidaritásukról.

Szijjártó Péter megköszönte a szlovák parlamentnek, amiért

nyilatkozatban állt ki Magyarország és Lengyelország mellett a brüsszeli eljárások vonatkozásában, valamint törvényt hozott arról, hogy a kis forgalmú vasúti megállóhelyeken is legyenek magyar nyelvű helységnévtáblák.

A tárcavezető azt is megköszönte szlovák partnerének, hogy beszédet mondott a Budapesten jelenleg zajló nagyköveti értekezleten.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter kijelentette:

büszkék arra, hogy a jelenlegi magyar és szlovák kormány elérte, hogy még soha nem voltak olyan jók a kétoldalú kapcsolatok, mint most, és nincs olyan téma, amelyről ne tudnának tárgyalni.

Szijjártó Péter kérdésre elmondta: „nyílt vitánk van Jean-Claude Junckerrel”, az Európai Bizottság elnökével, ami nem új keletű kérdés. Juncker „a Soros-tervet hajtja végre” a migráció vonatkozásában,

a bizottság mindent megtett az elmúlt időben a kvóták bevezetése érdekében, valamint nyomást gyakorolt a szuverén tagállamokra, hogy váljanak bevándorlóországokká.

Hozzátette: mivel Soros György és Jean-Claude Juncker nyíltan beszél minderről, mi is így teszünk, minden vitába beleállunk és nem hagyjuk szó nélkül a támadásokat.

Ugyancsak kérdésre a szlovák miniszter emlékeztetett:

országa sem szavazta meg az ENSZ globális migrációs csomagját,

és úgy vélte, a jelenlegi légkör nem alkalmas arra, hogy racionális vitát lehessen folytatni a migrációról Szlovákiában.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nyolcéves eltiltást kapott a vb-n ezüstérmes magyar sportoló

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

mindmegette.hu

Szabi, a pék 12 legjobb péksüteménye húsvétra: ezekkel a receptekkel garantált a siker

vg.hu

Reagált a Budapest Airport a 729 forintos bőrönd-kiárusításra

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

mindmegette.hu

Káoszt hozhat a húsvét a boltokban: a Lidl, az Aldi és a Penny nyitvatartása is érintett

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-