HARCÉL

Szijjártó Péter isztambuli csatája

Szijjártó Péter és Soros György emberének csatáját hozta a Budapest Folyamat isztambuli tárgyalása - mondta el Menczer Tamás külügyi államtitkár szerdán Isztambulban, a Budapest Folyamat 6. miniszteri ülésének szünetében az MTI kérdésére válaszolva.
  • Szerző: MTI

Menczer Tamás elmondta, hogy a magyar külgazdasági és külügyminiszter az európai emberek érdekeit képviselte, Dimitrisz Avramopulosz brüsszeli biztos viszont kizárólag a migránsok jogait hangsúlyozta, és

10 perces beszéde alatt egy szót sem szólt az európai emberek jogairól és biztonságáról.

Szijjártó Péter kifejtette, aki biztonságos országokon megy keresztül, az nem menekült,

a migráció nem alapvető emberi jog, és az európai emberek biztonsága a legfontosabb.

A bajt nem szabad behozni Európába, a segítséget kell odavinni, ahol a baj van.

Az államtitkár megjegyezte, hogy a szélsőségesen bevándorláspárti

Avramopulosz EU-biztos láthatóan megsértődött a magyar miniszter szavain, és fenyegette azokat az országokat, amelyek nem működnek együtt a bevándorlók Európába történő betelepítésében.

Szijjártó Péter felszólalásában hangsúlyozta: rendkívül fontos aláhúzni, hogy

a migrációról szóló minden döntésnek meg kell maradnia a nemzeti szuverenitás és kompetencia szintjén, a nemzeti döntéseket a többieknek pedig tiszteletben kell tartaniuk.

A külgazdasági és külügyminiszter leszögezte: Magyarország hiszi, hogy az adott nemzeteknek és országoknak megvan a maguk joga, hogy eldöntsék, kiket engednek belépni a területükre, és kikkel akarnak együtt élni.

Szijjártó Péter nyomatékosította:

teljesen ellenzi azt a megközelítést, amely szerint a migráció a legjobb válasz a munkaerőpiaci és népesedési kihívásokra.

Hozzátette: Magyarország szerint a migráció rossz válasz, de "tiszteletben tartjuk más országok döntéseit, és ezt mi is elvárjuk."

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?