HARCÉL

Rossz gépet robbantott az öngyilkos merénylő

A szomáliai repülőtér egyik biztonsági kamerájának felvételén látszik, ahogy két férfi egy laptopnak látszó tárgyat ad át egy feltételezett öngyilkos merénylőnek, miután az túljutott a biztonsági ellenőrzésen.

Múlt kedden kényszerleszállást hajtott végre a Daallo Airlines szomáliai légitársaság repülője a szomáliai fővárosban, Mogadishuban. A gép oldalán rés keletkezett, miután nem sokkal a felszállás után robbanás történt. A szárny felett 1-1,5 méter átmérőjű lyuk keletkezett, de a gép nem vált irányíthatatlanná.

A CNN hírügynökség szerint a kezdeti vizsgálatok robbanóanyag maradványait mutatták ki, felételezhetően terrortámadás történt az utasszállítón.

Abdisalam Aato szóvivő az amerikai AP hírügynökségnek hétfőn elmondta, hogy a mogadishui repülőtér egyik biztonsági kamerájának felvételén látszik, ahogy két férfi egy laptopnak látszó tárgyat ad át a feltételezett öngyilkos merénylőnek, miután az túljutott a biztonsági ellenőrzésen. A laptopot a beszállás előtt átadó két férfi közül

az egyik biztosan egy repülőtéri dolgozó volt.

Az átvevő pedig az a merénylő lehet, aki múlt kedden kizuhant a Daallo légitársaság utasszállító repülőgépéből, ám mára kiderült, hogy az utasokat, így a merénylőt is

eredetileg a Turkish Airlines szállította volna.

A török vállalat azonban kedd reggel törölte járatát arra hivatkozva, hogy gépe az erős szél miatt nem tud elindulni Dzsibutiból. A Turkish Airlines ezért az alapvetően Afrika szarván és a Perzsa (Arab)-öböl menti országokban közlekedő Daallo Airlinest kérte fel a szomáliai fővárosban rekedt emberek Dzsibutiba szállítására, hogy onnan folytassák útjukat a vállalat járatán.