HARCÉL

Rettegnek Strasbourgban a Lomnici névtől

Tiltólistán szerepel a Lomnici és a bíróság szó az Emberi Jogok Európai Bírósága elnökénél.
  • Szerző: Ripost

Az Emberi Jogok Európai Bírósága elnöke egyetlen olyan e-mail-címről sem fogad levelet, amelyekben a „Lomnici” és a „bíróság” szavak szerepelnek – értesült id. Lomnici Zoltán. A volt főbíró így csak kerülőúton, sokadik próbálkozásra tudta elküldeni Robert Spanónak a bíróságon született botrányos ítéletekkel kapcsolatos levelét. Erről az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke beszélt a Magyar Nemzetnek. A volt főbíró még augusztus végén számolt be arról, hogy levélben kéri az Európa Tanács (ET) főtitkárától a gyanús körülmények között megszületett korábbi ítéletek kivizsgálását. Id. Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke azért fordult Marija Pejčinović Burićhoz, hogy az Európa Tanács tisztázza azokat a döntéseket, amelyeknél felmerült az összeférhetetlenség gyanúja.

Fotó: Cservenka Judit/Felvidék.ma

Id. Lomnici Zoltán kifejtette: a Marija Pejčinović Burićnak írt levelet próbálta meg eljuttatni az EJEB elnökéhez is, de négy ízben is azt kapta válaszként, hogy az üzenetét blokkolták. A volt főbíró úgy értesült belső körökből, hogy a rendszer minden olyan levelet visszadob, amiben a Lomnici és a bíróság szó szerepel. Id. Lomnici Zoltán ezért postai úton, tértivevényes levélben is megkeresi Robert Spanót.

Mint azt a Magyar Nemzet megírta, a közelmúltban egy megdöbbentő kutatási eredményt tett közzé a Strasbourgban működő Európai Jogi és Igazságügyi Központ. Ez arra világított rá, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága 2009 óta hivatalt betöltött száz bírája közül huszonketten bizonyíthatóan közvetlen kapcsolatban álltak a Soros György amerikai milliárdos alapítványa által támogatott szervezetekkel. A „huszonkettek” között ott van a magyar Sajó András, a Közép-európai Egyetem (CEU) alapító dékánja is. Sajó, aki 2008 és 2017 között volt az EJEB bírája, számos, a magyar államot sújtó strasbourgi ítéletben volt részes.

A kutatás rávilágított arra is: 2009 óta összesen száznyolcvanöt olyan ügy került a bíróság elé, amelyekben valamely Soros-féle NGO képviseltje szerepelt felperesként, és 88 esetben olyan bírák is ítélkeztek, akik valamikor közvetlen kapcsolatban álltak az érintett NGO-val. Kiderült az is, hogy a szlovák állampolgársági törvénnyel kapcsolatos beadványt egy olyan tanács vizsgálta és utasította el 2013-ban, amelynek szlovák tagja később legfőbb bíró lett északi szomszédunknál.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?