HARCÉL

Pert vesztettek, mégse fizetnek a Korrupciókutatók

Pert nyert a Közbeszerzési Hatóság a Soros György által is támogatott, nonprofit kft.-ként mûködő Korrupciókutató Központtal szemben.

A Fővárosi Törvényszék egy márciusi, jogerős döntésében megállapította, hogy a Korrupciókutató Központ (CRCB) valótlan, manipulatív módon előállított adattartalmakat, valamint valós tényeket hamis színben feltüntetve közölt a Közbeszerzési Hatóság (KH) adatközlési gyakorlatáról a 2018 januárjában írt elemzésében.

A bíróság azt is kimondta, hogy

a valótlanságokat tartalmazó tanulmányban több vonatkozásban is megsértették a KH jó hírnevét, ezért egymillió forint sérelmi díj megfizetésére is kötelezte a Korrupciókutató Központot,

valamint arra, hogy tegyenek közzé egy közleményt, amelyben elismerik a fentieket és az olvasóközönség elnézését kérik.

Az elemzést a végzéstől számítva 15 napon belül kellett visszavonnia a Soros-szervezetnek.

Korábban a kutatási eredményeiket jelentéseiben idézte az EU Bizottsága, és figyelembe vették ezeket a Sargentini-jelentés készítői is – olvasható a CRCB egy jelentésében.

– Az ügy itt nem ér véget, kezdeményezni fogom az Európai Bizottságnál, hogy a Magyarországról szóló országjelentést javítsák ki, és a jövőben ne hivatkozzanak olyan civil szervezetre, amelynek a tevékenységével szemben a bíróság jogerős határozatot hozott – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Rigó Csaba Balázs, a KH elnöke.

Úgy tűnik, a bírósági végzésnek más szempontból sem tett eleget a Soros-pénzekből részesülő szervezet, hiszen a CRCB igazgatója, Tóth István János április 20-án – tehát jóval a március 5-i bírósági végzés után –

a manipulált adatokat tartalmazó elemzés következtetéseit mutatta be egy konferencián.

Az egymillió forint sérelmi díjat a hatóság kommunikációs és sajtófőnöke, Somfay Dorottya szerint a mai napig nem fizette ki számukra az intézet.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?