HARCÉL

Panaszkodik, duzzog, könnyezik Karácsony Gergely

Tarlós István főpolgármester szerint Karácsony Gergelynek, az MSZP-Párbeszéd közös főpolgármester-jelöltjének a zuglói parkolási ügyben folytatott viselkedése még a kerületi vezetői alkalmasságát is megkérdőjelezi.

Tarlós István az Echo Tv műsorában azt mondta: Karácsony Gergely „panaszkodik, duzzog, könnyezik”. Az ahogy a parkolási kérdést kezeli és jogi útra próbál terelni politikai vitákat,

azt a „benyomást kelti az emberben”, hogy „megkérdőjelezi, nemhogy a főpolgármesteri, de a kerületi polgármesteri alkalmasságát is”.

Gyerekes dolognak nevezte és szerinte a „félelem és a zavartság” vezetett oda, hogy a XIV. kerületi polgármester jogi lépéseket fontolgat, mert – miként azt Karácsony Gergely korábban az ATV-nek nyilatkozta – a zuglói parkolás ügyében „mindenféle félinformációkkal traktálja a nyilvánosságot” a főpolgármester.

Tarlós István azt mondta, Karácsony Gergely vet fel olyan témákat, amelyeket rutinos politikus nem húzna elő.

„Egy rossz szériában van, de lehet, hogy neki ez az állandó formája, és csak a külső megjelenésre apellál a választások tekintetében”

– folytatta a főpolgármester. Kifejtette, Zuglóban szó van egy „erősen vitatható” parkolási szerződésről, és most ezt akarják összekeverni azzal a vitával, hogy ki legyen Budapesten a parkolás gazdája, a kerületek vagy egységesen a főváros.

A Zuglói Polgármesteri Hivatal által küldött dokumentumokban szerepelt az, hogy

a fizetős parkolásból a kerületnek 2018-ban 793 millió forint vesztesége keletkezett.

Éppen Karácsony Gergely előterjesztésére fogadták el azt a 2019-es kerületi költségvetést, amelyben további 300 millió forint veszteséget terveznek a területen.

Karácsony Gergely az ügyben a szocialistákat, „a saját támogató pártját mutyizással vádolta meg”.

A főpolgármester kifejtette, a parkolási szerződéseket a kerületek saját jogon, önálló jogi személyként kötik meg, ezért nem érthetők Karácsony Gergely szavai arról, hogy miért volt kénytelen aláírni a szerződést. A törvény ugyanis jogot ad a polgármesternek ahhoz, hogy felfüggessze a döntést, megvétózhassa, netán ellene szavazzon  és ”ne lehajtott fejjel tartózkodjon, majd szó nélkül aláírja a szerződést”.

Tarlós István megjegyezte azt is, hogy Karácsony Gergely kezdeményezett fizető parkolást Zuglóban.

És ezeket olvastad már?