HARCÉL

Orbán Viktor: Nekünk Brüsszelben is Magyarország az első

A csütörtöki budapesti V4-es találkozó és egyeztetés személyi kérdésekben és a következő 5 éves uniós alapelvekben is megállapodást hozott, de a részletekről a jövő heti brüsszeli csúcs előtt nem tanácsos beszélni - mondta a miniszterelnök a Kossuth rádióban.
  • Szerző: ripost

Ne a brüsszeli bürokraták határozzák meg az Európai Unió következő éveit, mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban.

Orbán Viktor hangsúlyozta:

olyan irányba kell terelni az uniót, mely a migráció megállítása mellett, tiszteletben tartja a nemzeteket, kiemeli a keresztény kultúra megőrzésének fontosságát és a tagállamok gazdaságpolitikai függetlenségét.

A miniszterelnök szerint a politika tisztelettudó műfaj, de a döntéseknél az erő számít.

A csütörtöki V4-es találkozóról Orbán Viktor azt mondta: Európa gazdasági növekedésének motorja a Közép-Európai térségben van, ezért az érdekeinket érvényesítenünk kell.

Az informális találkozón a négy ország miniszterelnöke megállapodott abban, hogy közösen lépnek fel személyi és politikai kérdésekben is.

Kell olyan vezető Közép-Európából, aki a mi érdekeinket képviseli, Európa más részéből pedig olyan vezetőt tudunk támogatni, aki tisztel minket

- mondta a miniszterelnök.

Olyan vezetőt soha nem szabad megválasztani, aki részt vett valamelyik uniós ország megtámadásában, mint például Frans Timmermans. Tudni lehet, hogy a V4-ek megállapodtak a különböző vezető tisztségekre jelöltek személyében, Orbán Viktor azonban neveket nem említett, mert az tárgyalási pozícióinkat gyengítené.

A miniszterelnök hangsúlyozta, az Európai Unióban a döntésnek a választott miniszterelnökök kezében kell maradni.

"Vannak ezek a bürokraták is Brüsszelben, sokan is vannak, mint a siserehad, élnek a buborékban, életidegen szabályokat akarnak elfogadtatni. De az Európai Unióban a vezetésnek a választott miniszterelnökök kezében kell maradni. Ezért tisztázni kell azokat a kérdéseket, amiket a bürokratáknak figyelembe kell venni - mondta Orbán Viktor.

Az európai parlamenti választásokról a miniszterelnök azt mondta: több fontos elv megvalósításához kért és kapott mandátumot.

Egyrészt olyan dokumentumokat kell elfogadni és olyan vezetőket kell választani, akik hitet tesznek a migráció megállítása mellett. Soros György maffiaszerű szervezeteit ki kell szorítani.

Másrészt

meg kell adni a tiszteletet a nemzeteknek. Aki tiszteletlen a nemzetekkel szemben, nem reménykedhet abban, hogy megbízást kapjon.

Harmadrészt a keresztény kultúrát, amely kétezer év alatt kialakult Európában, meg kell védeni.  

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a tagállamok gazdaságpolitikai függetlenségét meg kell védeni.

Nem lehet Brüsszelben dönteni arról, hogy milyen

adórendszer legyen egy országban - mondta példaként a miniszterelnök.

Arról, hogy az Európai Néppárt úgynevezett "bölcsek tanácsát" állított fel a magyarországi demokrácia helyzetének vizsgálatára, Orbán Viktor azt mondta:

Õket azért kérték fel, mert a skandináv és Benelux országok pártjai megtámadták a Fideszt, ki akarták zárni. Ráadásul ezt éppen a kampányban tették, ami oda vezetett, hogy a néppárt rosszabbul szerepelt, mint ahogy várni lehetett.

"Én nem fogadom el azt a hozzáállást, hogy ők idejönnek és megvizsgálnak minket, mint a tanulókat. Ez egy ország, egy haza. Egyenrangú tárgyalófelek vagyunk, meglátjuk, mire fogunk jutni."

A dunai hajótragédiáról szólva Orbán Viktor azt mondta: súlyos, szíven ütő baleset történt, ami megrázta az országot. Most még a gyászé a fő szerep, de ha ezen túl leszünk, tárgyalni fog a dél-koreai vezetőkkel arról, hogy valamilyen emlékhelyet hozzanak létre.

„A kiemelési munkákban 498-an vettek részt. Büszkék lehetünk rájuk, a helytállásuk példaértékű volt, minden tiszteletet megérdemelnek és meg is fognak kapni”.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?