HARCÉL

Orbán Viktor: Magyarország szilárdan kiáll Lengyelország mellett

Az Európai Parlament Lengyelországot elítélő határozatának nincsen ténybeli alapja.
  • Szerző: Ripost

A magyar miniszterelnök az Európai Parlament tegnapi, Lengyelországot elítélő határozatára reagált, jelezve, hogy hazánk egyértelműen és szilárdan kiáll Lengyelország mellett.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

„A lengyel jogállamiság az európai sztenderdeknek maradéktalanul megfelel. Az ezzel ellentétes megállapításoknak, így az Európai Parlament csütörtöki határozatának nincs semmilyen ténybeli alapja. Lengyelország elítélése egy politikai állásfoglalás; az európai liberálisok újabb támadása a keresztény, konzervatív Lengyelország ellen – írja Orbán Viktor miniszterelnök.

 

Az EP állásfoglalása szerint Lengyelország állítólag megsérti az uniós jogokat, a parlament aggodalmát fejezi ki a lengyelországi jogalkotási és választási rendszerrel, az igazságszolgáltatás függetlenségével, és az alapjogok helyzetével kapcsolatban. Megemlítik, hogy egy LMBT-tüntetés alkalmával 48 aktivistát tartóztattak le, kifogásolták a lengyel püspöki karnak a melegek „átnevelésére” vonatkozó kijelentéseit, illetve egyes önkormányzatok „LMBT-mentes” övetezeinek deklarálását. Szerintük aggasztó az igazságszolgáltatás kormányzati befolyásolása, a választási törvény módosítása választás előtt, a sajtószabadság, a tudományos élet szabadsága, valamint a civil szervezetek elleni támadások. Ezenkívül felsorolták még az abortusz súlyos korlátozását, a szexuális felvilágosítás kriminalizálását és azt, hogy Lengyelország visszalépett az Isztambuli Egyezmény ratifikálásától.

„Magyarország egyértelműen és szilárdan kiáll Lengyelország mellett. A lengyel jogállamiság az európai sztenderdeknek maradéktalanul megfelel. Az ezzel ellentétes megállapításoknak, így az Európai Parlament csütörtöki határozatának nincs semmilyen ténybeli alapja” – írja Orbán.

Hozzáteszi: Lengyelország elítélése egy politikai állásfoglalás, „az európai liberálisok újabb támadása a keresztény, konzervatív Lengyelország ellen”.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?